29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2023 09:42 | Son Güncelleme: 20.04.2023 10:25

Elon Musk'tan Microsoft'a dava tehdidi: Twitter verilerini kullandı

Microsoft, markaların sosyal medya akışlarını yönettiği Dijital Pazarlama Merkezi'nden Twitter'ı kaldırdı. Elon Musk ise bu duruma Twitter'dan, "Dava zamanı" diyerek tepki gösterdi
Elon Musk'tan Microsoft'a dava tehdidi: Twitter verilerini kullandı

Twitter CEO'su Elon Musk, Microsoft'un Twitter'ı çevrimiçi reklam platformundan çıkarmasından saatler sonra, yazılım devini sosyal medya platformundaki verileri yasadışı olarak kullanmakla suçlayarak Microsoft'u dava etmekle tehdit etti. Dün birçok Microsoft'un, markaların sosyal medya akışlarını tek bir panodan yönetmelerine olanak tanıyan reklam platformundan Twitter entegrasyonunu kaldırdığı ortaya çıktı. 

Şirketten yapılan açıklamada, 25 Nisan'dan itibaren Microsoft Dijital Pazarlama Merkezi kullanıcılarının Twitter akışlarına erişemeyeceği, Akıllı Kampanyalar aracından yeni paylaşımlar yapamayacağı ya da planlayamayacağı ancak Facebook, Instagram ve LinkedIn'e erişimin devam edeceği belirtildi. Microsoft bir neden belirtmese de Twitter'ın üçüncü tarafların platformun hizmetlerini entegre etmesine olanak tanıyan API'sine erişim için aylık 42 bin dolardan başlayan ücretlerle kurumlardan ücret almayı planlamasının bir rol oynamış olabileceği tahmin ediliyor. 

Microsoft'un hamlesiyle ilgili, gördüğü bir tweet'e yanıt veren Musk, "Dava zamanı" şeklinde bir tweet atarak Microsoft'u yapay zeka modellerini eğitmek için Twitter verilerini yasadışı olarak kullanmakla suçladı. Bir kullanıcı Musk'a Twitter'ın yüksek API ücretlerinin olumsuz etkisi hakkında soru yönelttiğinde, Twitter CEO'su fikirlere açık olduğunu ancak Microsoft'un "Twitter veritabanını koparmak, onu şeytanlaştırmak (reklamları kaldırmak) ve ardından verilerimizi başkalarına satmak" şeklindeki yaklaşımını onaylamadığını söyleyerek yanıt verdi.

Twitter'ın reklam sorunlarını artıracak

Musk iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt paylaşmadı ve Microsoft'un Bing arama motoruna entegre edilen OpenAI'nin ChatGPT'si eğitim verilerinin kaynağını açıklamıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, reklam kampanyalarını birden fazla platformda kolayca yönetmek için Dijital Pazarlama Merkezi kontrol panelini kullandığından, Microsoft'un son hamlesinin Twitter'ın reklam sorunlarını daha da artırması muhtemel. 

Musk kısa bir süre önce, Twitter'ı devralmasının ardından Twitter'ı terk eden çoğu reklamverenin geri döndüğünü iddia etti. Musk bu iddiasını detaylandırmadı ve geçen ay Vox tarafından hazırlanan bir rapor, Musk'ın satın almasından önce Twitter'daki en iyi bin reklamverenin yarısından fazlasının artık platformda reklam göstermediğini ortaya koydu. Musk'ın Twitter'ın nefret içerikli içerikle mücadele kurallarını gevşetmesinin ardından reklamverenler marka güvenliği konusunda endişe duymaya başladı. 

Salı günü büyük bir reklamverenler konferansında konuşan Musk, reklamlarının Twitter'ın web sitesinde nerede gösterileceği konusunda markalarla çalışmaya istekli olduğunu ancak platformun içerik politikasını dikte etmelerine izin vermeyeceğini ve ifade özgürlüğünün her şeyden önemli olmaya devam edeceğini söyledi.