11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2024 10:03 | Son Güncelleme: 20.02.2024 10:12

Evrendeki en parlak cisim keşfedildi

Gökbilimciler Güneş’ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfetti. Yıldır benzeri cisim olan bu kuasarın evrendeki en parlak cisim olduğu tahmin ediliyor
Fotoğraf: Temsili
Fotoğraf: Temsili

Avustralya ve Şili'dek bilim insanları evrendeki en parlak cisim olduğunu tahmin ettikleri bir kuasar keşfetti. Şili'deki Atacama Çölü'nde bulunan teleskoplarla gözlem yapan araştırmacıların J0529-4351 ismini verdiklerini kuasar (yıldız benzeri cisim) Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak. Kuasar aşırı parlaklığının yanı sıra büyük bir kütleye de sahip. 

Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan kuasarın merkezinde bulunan kara deliğin kütlesinin Güneş'in 17 ila 19 milyar katı olduğunu da tespit etti. Araştırmanın detayları Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

 Yanlışlıkla yıldız olarak sınıflandırılmıştı

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden araştırmanın baş yazarı Christian Wolf “Bu kuasar, evrende bildiğimiz en şiddetli yer” dedi. Araştırmada yer almayan Yale Üniversitesi'nden Priyamvada Natarajan “Bu kuasarla ilgili heyecan verici şey, göz önünde saklanıyor olması ve daha önce yanlışlıkla yıldız olarak sınıflandırılmış olmasıydı” dedi.