17 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2023 18:12 | Son Güncelleme: 01.07.2023 19:59

Evrenin gizemini çözecek Euclid uzay aracı fırlatıldı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) eşi benzeri görülmemiş bir görevle, gizemli karanlık evreni ve bilinmeyen yüzde 95’lik kısmını incelemek üzere tasarlanmış ilk uzay teleskobu Euclid’i fırlattı
Evrenin gizemini çözecek Euclid uzay aracı fırlatıldı

Evrenin yalnızca yüzde 5'i görülebilen maddelerden oluşuyor. Şimdi ise Avrupa Uzay Ajansı'nın Euclid uzay aracı, evrenin 10 milyar yıl öncesine kadar uzanan tarihini haritalama görevine yelken açtı. Uzay aracının çıkaracağı harita, evrenin yüzde 95'ini oluşturan karanlık madde ve karanlık enerjinin uzay ve zaman boyunca bakıldığında görülenlerin nasıl etkilediğini keşfetmek için kullanılacak.

Adını antik bir geometriciden alan Euclid uzay teleskobu, Cape Canaveral, Fla. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen 2 binden fazla bilim insanının oluşturduğu Euclid Konsorsiyumu'nun yaklaşık yirmi yıllık planlama, geliştirme ve mühendislik çalışmalarının bir sonucu.

"Bunun için tasarlanmış ilk uzay teleskobu"

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda gözlemsel kozmolog ve Euclid görevinin ABD bilim lideri Jason Rhodes, "Bu, karanlık enerji ve karanlık maddeyi araştırmak için tam anlamıyla tasarlanmış ilk uzay teleskobu. Evrenin görünmeyen yüzde 95'lik bir bölümünün hakkında çok fazla şey bilmediğimiz bir alan olması gerçekten şaşırtıcı" dedi.

Çalışması 6 yıl sürecek

Fırlatmanın ardından 2 tonluk Euclid, Dünya'dan 1,5 milyon km uzaklıktaki bir yörüngeye 30 günlük bir yolculuk yapacak ve burada yaklaşık altı yıl boyunca çalışarak NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'na katılarak uzak evrene bakacak. 

Yeni teleskop, daha büyük olan Webb teleskobunun yaptığı gibi tek tek kozmik yapılara derinlemesine bakmak için değil, bir seferde uzayın geniş alanlarını incelemek için tasarlandı. Euclid'in amacı, 10 milyar ışık yılı kadar uzaktaki milyarlarca galaksiyi kapsayan, gökyüzünün üçte birinden fazlasının üç boyutlu bir haritasını oluşturmaya yardımcı olmak için şimdiye kadar uzaya gönderilen en büyük kameralardan birini kullanmak.