02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 19:30 | Son Güncelleme: 06.12.2023 19:48

Google 'mühendislik harikası' dediği en gelişmiş yapay zeka modelini tanıttı

Alphabet, bugüne kadar oluşturduğu en yetenekli genel yapay zeka modeli olan Gemini’yi duyurdu. Gemini; Ultra, Pro ve Nano olmak üzere 3 farklı biçimde çalışmak için optimize edilerek, veri merkezlerinden mobil cihazlara kadar pek çok şeyde çalışabilecek biçimde tasarlandı
Google 'mühendislik harikası' dediği en gelişmiş yapay zeka modelini tanıttı

Alphabet'ten yapılan açıklamada, Google'ın merakla beklenen ve Gemini adı verilen yapay zeka modelinin, Google'ın önceki teknolojisine kıyasla daha sofistike bir muhakeme yeteneğine sahip olduğu ve bilgileri daha iyi anlayıp işleyebildiği belirtildi.

En büyük mühendislik çabalarından biri

Alphabet CEO'su Sundar Pichai bir blog yazısında "Bu yeni model çağı, şirket olarak üstlendiğimiz en büyük bilim ve mühendislik çabalarından birini temsil ediyor" dedi.

Gelecek yıl kullanıcılara sunulacak

OpenAI'nin ChatGPT'sinin yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana Google, Microsoft destekli şirketin sunduklarına rakip olacak bir yapay zeka yazılımı üretmek için yarışıyor. Bu çerçevede Google, yapay zeka asistanı Bard'a yeni Gemini modeli teknolojisinin bir kısmını ekledi ve Gemini'nin en gelişmiş versiyonunu önümüzdeki yılın başlarında Bard aracılığıyla piyasaya sürmeyi planladığını söyledi.

Alphabet, Gemini'nin her biri farklı miktarda işlem gücü kullanmak üzere tasarlanmış üç versiyonunu ürettiğini söyledi. Şirket, en güçlü versiyonun veri merkezlerinde çalışmak üzere tasarlandığını ve en küçüğünün mobil cihazlarda verimli bir şekilde çalışacağını söyledi.

Gemini sürümleri

Gemini Ultra — Son derece karmaşık görevler için en yetenekli ve en büyük model
Gemini Pro — Çok çeşitli görevleri ölçeklendirmek için en iyi model 
Gemini Nano — Cihaz içi görevler için en verimli model

Daha gelişmiş, daha verimli, daha ucuz

DeepMind Ürün Başkan Yardımcısı Eli Collins gazetecilere yaptığı açıklamada, Gemini'nin şirketin Google DeepMind yapay zeka biriminin üretilmesine yardımcı olduğu en büyük yapay zeka modeli olduğunu, ancak kullanıcılara sunulmasının şirketin önceki daha büyük modellerinden "önemli ölçüde" daha ucuz olduğunu söyledi.

Daha fazla bilgi işlem gücü gerekiyor

Collins, "Gemini ile ürettiğimiz yapay zeka çözümü artık sadece daha yetenekli değil, aynı zamanda çok daha verimli" dedi. Collins, en son modelin eğitilmesi için hala önemli miktarda bilgi işlem gücü gerektiğini, ancak Google'ın bu süreci geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

Alphabet ayrıca özel yapım yapay zeka çiplerinin ya da tensör işlem birimlerinin (TPU) yeni neslini de duyurdu. Cloud TPU v5p, büyük yapay zeka modellerini eğitmek için tasarlandı ve 8 bin 960 çipten oluşan bölmeler halinde bir araya getirildi.

Üç kat daha hızlı

Bu sürüm, büyük dil modellerini önceki nesillere göre neredeyse üç kat daha hızlı eğitebiliyor. Şirketten yapılan açıklamada, yeni çiplerin "önizleme" aşamasında olduğu paylaşıldı.

Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai, Gemini ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Her teknoloji değişimi, bilimsel keşfi ilerletme, insan ilerlemesini hızlandırma ve yaşamı iyileştirme fırsatıdır. Şu anda yapay zeka ile gördüğümüz geçiş, mobil veya önceki web’e geçişten çok daha büyük olacak ve benim yaşamımızda gördüğümüz en derin olacak. Yapay zeka, her yerde insanlar için gündelikten olağanüstüye kadar fırsatlar yaratabilir. Yeni inovasyon ve ekonomik ilerleme dalgalarını getirecek ve bilgi, öğrenme, yaratıcılık ve üretkenliği daha önce görülmemiş bir ölçekte tetikleyecektir. Beni heyecanlandıran da işte bu: yapay zekayı herkes için dünyanın her yerinde yardımcı yapma şansı"

Şu anda milyonlarca insanın ürünlerinde üretken yapay zekayı kullanarak, bir yıl önce dahi yapamayacakları şeyleri yapabildiğine dikkat çeken Pichai, daha karmaşık sorulara cevap bulmaktan yeni araçlarla işbirliği yapmaya ve oluşturmaya kadar gelişmiş bir çözüm sunduklarını belirtti.

Girişimler yapay zeka araçlarımızla büyüyor

Geliştiricilerin modellerini ve altyapılarını kullanarak yeni üretken yapay zeka uygulamaları inşa ettiklerine dikkat çeken Pichai, dünya genelindeki start-up’ların ve şirketlerin, yapay zeka araçları sayesinde büyüdüklerini söyledi.