03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 20:38 | Son Güncelleme: 03.03.2024 20:55

Hangisi daha iyi: Apple Maps mi Google Maps mi?

iPhone'ların en çok kullanılan harita ve navigasyon uygulamalarından Apple Maps ve Google Maps arasında yoğun bir mücadele yaşanıyor. Apple iPhone'lara yüklü olarak gelen Apple Maps'in elinde önemli bir güç olsa da yapılan araştırmalar, Google'ın rekabette önde olduğunu gösteriyor
Hangisi daha iyi: Apple Maps mi Google Maps mi?

Apple Maps yaklaşık 13 buçuk yıldır Apple kullanıcılarına navigasyon rehberliği sağlıyor ve bu süre zarfında uygulama hakkında çok şey değişti. Ancak Canalys'in verilerine göre, ABD'deki iPhone'ların ezici çoğunluğunda, tüm iPhone'larda önceden yüklü olarak gelen Apple Maps'e alternatif olarak hala Google Maps indirilmiş durumda. 

Harita servisindeki hata yöneticiyi koltuğundan etti

Eylül 2012'de piyasaya sürülen Apple Maps, ilk zamanlar bazı iPhone kullanıcılarını tehlikeli rotalara yönlendiren eksik ve yanlış harita verilerine sahip olduğu için yoğun eleştiri almıştı. Apple CEO'su Tim Cook, müşterilerde yarattığı hayal kırıklığı nedeniyle kamuoyu önünde özür diledi ve iOS şefi Scott Forstall sadece bir ay sonra görevden alındı.

O zamandan bu yana Apple, yeni özellikler ekleyerek ve süregelen hataları düzelterek Apple Maps'te önemli iyileştirmeler yaptı. Gerçek zamanlı trafik bilgileri ve yayalar için navigasyon seçenekleri 2013 yılında uygulamaya eklendi, bu aynı zamanda Apple Maps'in OS X'e genişletildiği yıldı. 2015 yılında uygulama, birkaç şehirde yerel olarak ilgi çekici noktalar ve transit yol tarifleri sunan bir özellik ekledi.

Her güncelleme daha fazla detay sağladı

2020'nin başlarında Apple, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki haritalarını elden geçirerek güncellenmiş binalar, parklar, spor alanları, havuzlar ve daha fazlası dahil olmak üzere önemli ölçüde daha fazla ayrıntı ekledi. Belirli şehirlerdeki Look Around özelliği Google'ın Street View'una benziyor ve güncellenen haritalar o zamandan bu yana daha fazla ülkede kullanıma sunuluyor. Apple, iOS 15'te artırılmış gerçeklikle gösterilen etkileyici yürüme talimatları, belirli şehirler için seçilmiş rehberler, gerçek zamanlı toplu taşıma güncellemeleri ve gelişmiş sürüş navigasyonu için daha fazla yol ayrıntısı sundu. iOS 16'da çok duraklı yönlendirme özelliği kazandı. Ve iOS 17'de Apple, haritaları çevrimdışı kullanım için indirmeyi mümkün kıldı, ki Google Haritalar da bu özellik zaten önceden de vardı.

Google da boş durmadı

Soru ise şu: Apple'ın aşamalı iyileştirmeleri, kendi harita uygulamasını kullanıcıların gözünde Google Maps'e eşit sayılması için yeterli oldu mu? Elbette Google geliştiricileri Apple Maps'in kademeli gelişimini boş boş izlemedi. Google, gelişmiş yapay zeka teknolojisi ve daha sürükleyici görselleştirme araçlarıyla kullanıcı deneyimini zenginleştirmeyi amaçlayan çeşitli geliştirmeler sundu.

Bu konuda yakın zamanda yapılan önemli bir güncelleme ise ister araba kullanıyor, ister yürüyor ya da bisiklete biniyor olsun, kullanıcının yolculuğunun kapsamlı bir ön izlemesini sağlayan Rotalar için Sürükleyici Görünüm oldu. Geçtiğimiz yıl kullanıma sunulan araç, milyarlarca Street View ve hava görüntüsünü birleştirerek dünyanın karmaşık bir dijital haritasını oluşturuyor ve kullanıcıların rotaları boyunca bisiklet şeritleri, kaldırımlar, kavşaklar ve park yerleri arasında görsel olarak gezinmelerine olanak tanıyor. Ayrıca, hava kalitesi ve hava durumu gibi koşulların gün boyunca nasıl değiştiğini gösteren dinamik bir zaman kaydırıcısı da içeriyor ve kullanıcıların seyahatlerini daha hassas bir şekilde planlamalarına yardımcı oluyor.

Bir diğer önemli gelişme ise Canlı Görünüm ile Arama özelliğinin bir evrimi olan Google Lens entegrasyonu. Yapay zeka ve artırılmış gerçeklikten yararlanan Google Maps'te Lens; ATM'ler, transit istasyonları ve yemek seçenekleri gibi yakındaki olanaklar hakkında bilgi sağlayarak kullanıcıların yeni bir konumda yönlerini bulmalarına yardımcı oluyor. Bu özellik o zamandan beri 50'den fazla şehre genişletildi.

Google Haritalar ayrıca navigasyon haritalarının gerçek dünya koşullarını daha iyi yansıtmasını sağlayacak güncellemeleri de kullanıma sundu. Bunlar arasında binaların daha ayrıntılı ve gerçekçi gösterimleri ve otoyollarda geliştirilmiş şerit kılavuzu yer alıyor. Elektrikli araç sahipleri için Google Haritalar, uyumluluk ayrıntıları, şarj cihazı hızı ve son kullanım süresi dahil olmak üzere şarj istasyonları hakkında bilgi de sunuyor.

Apple Maps giderek daha fazla tercih ediliyor

Google Haritalar'da eş zamanlı olarak yapılan bu iyileştirmelere rağmen, bunların birleşik etkisi, kullanıcıların Apple'ın navigasyon rehberliğinin ne kadar ilerlediğinden etkilenmelerini engellemedi. Yayınlanan son raporlara göre uygulama, Google Haritalar'ın daha karmaşık tasarımına karşı daha temiz görünümü nedeniyle kullanıcılar tarafından giderek daha fazla tavsiye ediliyor.

Muhtemelen ilk zamanlardaki hatalarından dolayı Apple Haritalar bazı kullanıcılar arasında hala kötü bir şöhrete sahip, ancak Apple'ın uygulamayı iyileştirmeye yönelik devam eden çabaları bu görüşlerin bazılarını tersine çevirmeye yardımcı olmuş gibi görünüyor.

Apple'ın yazılım başkanı Craig Federighi WWDC 2023'te yaptığı açıklamada "Harita uzun bir yol kat etti ve insanlar bunu fark etti" şeklinde konuşmuştu.