08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2023 21:26 | Son Güncelleme: 19.09.2023 10:51

iOS 17 güncellemesi yayında: İşte iPhone'lara gelen tüm yeni özellikler

Apple beklendiği gibi iOS 17 güncellemesini iPhone'ları için yayınladı. Yeni güncelleme ile birlikte pek çok yeni özellik gelirken, 3 GB'ın üzerinde bir dosya boyutuna sahip olan güncelleme her iPhone modeline yüklenemeyecek
iOS 17 güncellemesi yayında: İşte iPhone'lara gelen tüm yeni özellikler

Apple, geçtiğimiz hafta iPhone 15 tanıtımında belirttiği gibi iOS 17’yi Pazartesi günü akşam saatlerinde resmi olarak indirmeye sundu. Yeni telefon uygulaması, Kişi Posterleri, Name Drop ve daha birçok yenilikle gelen iOS 17, iPhone XS ve sonrası tüm iPhone modelleri ile uyumlu çalışıyor ve yüklenebiliyor.

iOS 17 güncellemesi ile gelen özellikler

Canlı Çıkartmalar

Bununla beraber yeni Canlı Çıkartmalar özelliği sayesinde fotoğraflardan dilediğiniz objeleri seçerek bunu çıkartmaya dönüştürebilirsiniz.

NameDrop

Bir diğer dikkat çeken yenilik ise AirDrop benzeri NameDrop özelliği. Bu özellik sayesinde sizin ile karşınızdaki kişinin iPhone’unu birbirine yakınlaştırarak iletişim bilgilerinizi kolay bir şekilde karşıya aktarabilirsiniz.

Standby özelliği

StandBy, şarj cihazının üzerinde duran bir iPhone'a yeni yetenekler sağlayan iPhone'a özel bir yenilik. Genellikle MagSafe aracılığıyla yatay olarak takıldığında, ancak kablolu şarj da işe yaradığında iPhone bilgileri görüntüler.

StandBy özelliği, sabit duran iPhone'ları daha kullanışlı hale getiriyor


Bu özellik 'her zaman açık ekranlar' düşünülerek tasarlanmış gibi görünüyor, ancak iOS 17 yüklü tüm iPhone'larda çalışıyor. Resmi MagSafe şarj cihazları, her şarj cihazı için özel Bekleme modları bile ayarlayabiliyor, böylece kullanıcılar her seferinde widget'ları yapılandırmak zorunda kalmıyor.

Geceleri, StandBy'da gösterilen bilgiler karartılırken kırmızı renkte gösteriliyor. Bu, özellikle bir süre hareket algılanmadığında ekran kapandığı için oldukça uygun. Widget'lar ve fotoğraf slayt gösterileri StandBy için mevcut olan tek yenilik değil. Canlı Etkinlikler de ekranın tamamını kaplayarak zamanlayıcılar gibi ihtiyaç duyulan bilgilerin bir bakışta görülebilmesini sağlayabiliyor.

Telefon, Kişiler, Mesajlar

Cihaz özelleştirme en beklenmedik yerlerden biri olan Kişiler uygulamasının da havasını değiştiriyor. Artık kullanıcılar, biri aradığında tüm ekran görüntüsü olarak işlev gören Kişi Posterleri ayarlayabiliyor. Aramalardan bahsetmişken, biri sesli mesaja gönderilirse, bırakılan mesaj İletişim Posteri'nin altındaki ekranda yazıya dökülüyor.

Bu şekilde, mesajı kimin bıraktığı netleşirken, çağrının hemen yanıtlanması gerekip gerekmediğine dair ayrıntılar da sağlanıyor. Ayrıca artık kullanıcılar FaceTime çağrısı cevapsız kaldığında FaceTime video mesajı bırakabiliyor.

Mesajlar uygulaması, uygulama araç çubuğunu bir çekmeceye taşıyarak ve çıkartmaları vurgulayarak yeniden tasarlandı. Kullanıcılar hala Mesajlar App Store'dan çıkartma alabiliyor, ancak artık Arka Plan Fotoğrafları'ndan Konuyu Kaldır özelliğini kullanarak kendi çıkartmalarını da oluşturabiliyorlar. Canlı Fotoğraflar, Canlı Çıkartmalar oluşturmak için bile kullanılabiliyor.

AirDrop da birkaç yeni özelliğe kavuştu, ancak bunların başında NameDrop geliyor. Bu özellik, kullanıcıların bir NFC dokunuşuyla Kişi Posterleri'yle birlikte ilgili kişi bilgilerini kolayca paylaşmalarına olanak tanıyor.

Diğer özellikler

Apple büyük güncellemelerini düzinelerce yeni özellik ile paketliyor. Yukarıda listelenenlerin yanı sıra aşağıdaki güncellemeler de mevcut:

  • Otomatik düzeltme yeni bir dönüştürücü dil modeliyle güncellendi
  • Parolaları ve geçiş anahtarlarını farklı gruplarla paylaşabiliyorsunuz
  • AirTag'leri birden fazla kullanıcıyla paylaşmak artık mümkün
  • Sürücü kontağındaki yolcular SharePlay deneyimi aracılığıyla CarPlay Apple Music'e katılabiliyor
  • Apple Music ayrıntılı şarkı jeneriğine kavuşuyor
  • Apple News+ aboneleri için günlük bulmacalar yayınlanacak
  • Apple Fitness+'ta bir antrenman veya meditasyon rutini oluşturabilirsiniz
  • Notlar birbirine bağlanabiliyor
  • Ruh hali kaydı ile Sağlık'ta yeni ruh sağlığı özellikleri geldi
  • "Hey", bir ayar ile Siri uyandırma komutundan kaldırılabiliyor
  • Apple Haritalar artık internet olmadan da kullanılabilecek
  • Apple Haritalar'da gerçek zamanlı elektrikli araç şarj durumu görülebilecek
  • Fotoğraflar insanları daha iyi tanıyor, artık kullanıcıların evcil hayvanlarını etiketlemesine de izin veriyor
    Yetişkinler, istenmeyen çıplak görüntü ve videoların görülmesini engellemek için Hassas İçerik Uyarısı da kullanıcılara sunuluyor
  • Apple TV'de FaceTime aramaları yapabilmek mümkün
  • Mekanlarda veya alkol satın alırken yaşınızı kanıtlamak için Apple Wallet'ta depolanan Dijital Kimlik kullanılabiliyor

iOS 17'nin yüklenebileceği iPhone modelleri

iPhone 14
iPhone 14 Plus
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro Max
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone SE (2. ve sonraki jenerasyonları)

iOS 17 nasıl yüklenir?

iPhone'dan Ayarlar uygulamasına gidip Genel'i ve ardından Yazılım Güncelleme'yi seçerek iOS 17'yi yükleyebilirsiniz. iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus gibi daha eski model bir iPhone kullanıyorsanız güncellemeyi indiremeyeceksiniz.