04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 21:36 | Son Güncelleme: 18.04.2023 00:01

Klavyelerdeki Print Screen tuşu 33 yıl sonra değişiyor

Klavyelerde bulunan Print Screen tuşu ile kullanıcılar ekran görüntüsü alabiliyor. Ancak yeni Windows 11 güncellemesi sonrasında artık bu tuşa basıldığında ekranın tamamının görüntüsü alınmayacak, bunun yerine Windows'un Ekran Alıntısı Aracı ekrana gelecek
Klavyelerdeki Print Screen tuşu 33 yıl sonra değişiyor

Microsoft, Windows 11 üzerinde bir dizi önemli güncellemeler üzerinde çalışmayı sürdürüyor. BusinessInsider'ın haberine göre yeni bir Microsoft Windows 11 güncellemesi bir dönemin sonunu işaret ediyor: Print Screen (PrtScn) düğmesini kullanmak artık ekranın tamamını yakalamayacak, bunun yerine Ekran Alıntısı Aracı açılacak.

Ekran görüntüsü almak kolaylaşıyor

Ekran Alıntısı Aracı, kullanıcıların dikdörtgen, serbest form, tam pencere veya tam ekran yakalamasına olanak tanıyor. Ekran Alıntısı Aracı kullanılarak alınan ekran görüntüleri Ekran Görüntüsü klasörüne kaydedilecek ve panoya kopyalanacak.

Print Screen tuşunun ekranın tamamının görüntüsünü alması kullanıcılara esneklik sağlamadığından Snapchat ve Lightshot gibi üçüncü parti uygulamalar tercih ediliyor

Bu güncelleme Windows 11 KB5025310 güncellemesinin yüklenmesi ile birlikte geliyor. PrtScn'in orijinal işlevine bağlı kalmak isteyenler de yine bu tuşu eskisi gibi kullanabilme şansına sahip. Geleneksel olarak Print Screen tuşunu kullanmak için "Ayarlar" altındaki "Klavye" menüsünden ayar değiştirilebiliyor.

33 yıldır aynı görevde

Windows bilgisayarlardaki PrtScn düğmesi 1990'dan beri aynı görevi yerine getiriyor. Bu tuşa basıldığında tüm ekranın ekran görüntüsü alınıyor ve kullanıcının panosuna ekleniyor. Bu görevden önce, PrtScn düğmesi kullanıldığında ekrandaki metin tam anlamıyla yazdırılıyordu.

Daha karmaşık grafik arayüzler genel bilgisayar dünyasına entegre edildikçe, daha geniş ekran görüntüsü alma özelliği önemli hale geldi. Buna bağlı olarak, Ekran Alıntısı Aracı gibi diğer ekran yakalama yöntemleri, kullanıcıların ekranlarının yalnızca bazı bölümlerini yakalamalarına olanak tanıdı.

Windows tuşu + Shift + S yerine PrntScn

Güncellemeden önce, bir kullanıcının Ekran Alıntısı Aracı'nı açmak için Windows tuşu + Shift + S tuşlarına basması gerekiyordu veya ekran görüntüsü almak için Lightshot gibi üçüncü taraf uygulamaları kullanıyorlardı.

Henüz test aşamasında

PrtScn güncellemesi şu ana kadar yalnızca Windows Insider programına kayıtlı kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Bu kullanıcılar güncellemeyi test edebiliyor ve geri bildirimde bulunabiliyor.