2016’dan beri verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası dokuzuncu kez sahibini buldu. Üniversitenin bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla 50 yaşını aşmamış bilim insanlarını ödüllendirmek için sunduğu madalyaya Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı'nın başkanlığını yapan Prof. Dr. Mete Atatüre layık görüldü. Ödül bir yıl Fen, Mühendislik ve Tıp Bilimleri, bir yıl da İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk alanlarında veriliyor. Atatüre'nin kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu olağanüstü ve öncü katkıları nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada, "Atatüre’nin çalışmaları, kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin derinleşmesine önemli ölçüde katkı sağlamıştır" denildi.
2024 Seçici Kurul Üyeleri
2024 yılı seçici kurulunda, Prof. Dr. Metin Sitti (Koç Üniversitesi) başkanlığında, dünyanın en önemli kurumlarından Prof. Dr. Hatice Altuğ (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL), Prof. Dr. Bilge Yıldız (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – MIT), Prof. Dr. Cezmi A. Akdiş (Zürih Üniversitesi) Prof. Dr. Paul Weiss (California Üniversitesi, Los Angeles – UCLA) görev aldı.
Prof. Dr. Mete Atatüre hakkında
Prof. Dr. Mete Atatüre, 2023’ten beri Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın Başkanlığını yapmaktadır. Daha önce, araştırma görevlisi olarak ETH Zürih Kuantum Elektronik Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ataç İmamoğlu ile çalışmıştır. Doktorasını 2002 yılında Boston Üniversitesi’nde, o dönem yeni kurulan Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda tamamlayan Atatüre, fizik alanında lisans derecesini 1996 yılında Bilkent Üniversitesi’nden almıştır.
Araştırma konuları, ışık ve madde etkileşimlerini temel alarak kuantum ağları ve kuantum sensörleri için çeşitli malzeme platformlarını kapsamaktadır. Araştırmaları, Avrupa Araştırma Komisyonu’nundan ERC Başlangıç, Konsolidatör, İleri ve Kavram Kanıtlama da dahil olmak üzere birçok fon ile desteklenmektedir. Tıp ve yaşam bilimlerine yönelik kuantum sensörler geliştirilmesi için 2024’te kurulan Birleşik Krallık Kuantum Teknoloji Merkezi Q-BIOMED’in Eş Direktörlüğünü üstlenen Atatüre, aynı zamanda Nu Quantum şirketinin kurucu ortağı ve CSO’su (Bilimden Sorumlu Direktör) olarak kuantum ağları geliştirmektedir.
Atatüre, Optical Society of America (Optica), Academia Europaea (AE), Institute of Physics (IoP), Bilim Akademisi Derneği (Türkiye) ve European Academy of Engineers (EAE) gibi prestijli kurumların seçilmiş üyesidir. 2020 yılında, kuantum teknolojilerine yaptığı katkılar nedeniyle IoP Thomas Young Madalyası ve Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’na akademik danışmanlık yapan European Federation of Academies of Sciences & Humanities (ALLEA) çalışma grubunda Türkiye’yi temsil etmektedir. Bilim ile toplum arasındaki ilişkiye de önem veren Atatüre, özellikle Türkiye’de bilimin daha iyi anlaşılması ve akademik kurumların özerk olabilmesi için çaba sarf etmektedir.