macOS 15 olarak da bilinen MacOS Sequoia kullanıma sunulmuş durumda ve kullanıcılardan büyük ilgi görüyor. Yeni işletim sistemi, bir şifre yönetim uygulaması, video konferans araçları ve Safari güncellemelerinin yanı sıra şirketin yeni yapay zeka destekli sistemi Apple Intelligence ile gelen tüm özellikler de dahil olmak üzere masaüstüne pek çok yeni özellik getiriyor.
iPhone Mirroring
Bazen iPhone'unuz diğer odada ya da çantanızın derinliklerinde kalabilir. iPhone'unuzu kullanmanız gereken ama onu bulmak için ayağa kalkmak istemediğiniz o anlarda, bilgisayarınızdan iPhone'unuzu görüntüleyebilirsiniz. Apple'ın iPhone Mirroring özelliği, Mac'inizi kullanarak iPhone'unuza kablosuz olarak hem erişmenizi hem de onunla etkileşim kurmanızı sağlıyor. Kullanmaya başladıktan sonra telefona sık sık elinizin gitmesine gerek kalmıyor ve kullanıcısına büyük bir esneklik sağlıyor.
Bu özellik devreye girdiğinde iPhone'unuzun özel ana ekranının göründüğünü göreceksiniz. Buradan klavye, trackpad veya fareyi kullanarak her iki aygıt arasında içerik (fotoğraf, video ve dosya gibi) sürükleyip bırakabilir, uygulamalarınızdan herhangi birini açıp kullanabilir, ana ekranınızdaki tüm sayfalar arasında gezinebilir, bildirimleri görüntüleyebilir ve yanıtlayabilirsiniz. Tüm bunları yaparken iPhone'unuz kilitli kalıyor. Ayrıca, iPhone'unuzu şarj olurken akıllı bir ekrana dönüştüren iOS 17'nin bir özelliği olan Bekleme modundayken de bu özelliği kullanabilmek mümkün.
Safari Güncellemeleri
MacOS Sequoia, Safari'ye birkaç yeni özellik sunuyor. Highlights, Safari içinde bir bakıma akıllı asistan gibi iş görüyor. Bu özellik; web sayfasındaki yol tarifleri, bağlantılar, özetler ve restoran incelemeleri gibi ilgili bilgileri size gösterecek.
Apple ayrıca dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek için Okuyucu modunu yeniden tasarladı. Uzun bir metnin daha şık bir görünümüne ek olarak, bir özet ve içindekiler tablosu (daha uzun metinler için) da göreceksiniz. Web sayfası bir video içeriyorsa, Görüntüleyici videoyu ön plana çıkarırken oynatma denetimlerine (Resim içinde Resim dahil) erişmenizi sağlıyor.
Pencere Döşeme
Her zaman aynı anda bir sürü tarayıcı penceresini açık tutanlar, daha iyi bir görüntüleme deneyimi için bunları düzenlemeye yardımcı olan yeni Pencere Döşeme özelliğini sevebilir. Bir pencereyi ekranın kenarına sürüklediğinizde, yeni işletim sistemi otomatik olarak ekranınızda döşenmiş bir konum önerecek.
Daha sonra pencereyi yerine bırakabilir, birden fazla pencereyi yan yana düzenleyebilir veya daha fazla uygulamaya yer açmak için dört köşeden herhangi birine yerleştirebilirsiniz. Daha hızlı düzenleme için klavye ve menü kısayollarını da kullanabilirsiniz.
Videokonferans Araçları
Apple geçen yıl macOS Sonoma ile Sunucu Yerleşimi, Reaksiyonlar ve Mac'in dahili web kamerası için çeşitli özellikler de dahil olmak üzere bir dizi yeni video konferans aracı ekledi. Şirket bu yıl birkaç tane daha kullanıma sunuyor.
FaceTime ve Zoom gibi uygulamalarla, paylaşmak üzere olduğunuz şeyi gerçekten paylaşmadan önce görmenizi sağlayan yeni bir sunumcu önizleme özelliğine erişebileceksiniz. Bu arada, yerleşik arka planlar özelliği, sistem duvar kağıtlarını, renk gradyanlarını veya kendi fotoğraflarınızı video görüşmeleri için bir fon olarak uygulamanıza olanak tanıyor. Apple bu özelliğin FaceTime'da ve Webex gibi üçüncü taraf uygulamalarda kullanılabileceğini de hatırlatıyor.
Yeni Parola Uygulaması
Anahtar Zinciri ile aranız iyi değilse, artık daha iyi bir seçeneğiniz var: macOS Sequoia, tüm parolalarınıza (Wi-Fi parolaları dahil), geçiş anahtarlarınıza ve doğrulama kodlarınıza tek bir yerden erişmenizi sağlayan yeni bir Parolalar uygulamasıyla birlikte geliyor.
Bu uygulama tüm Apple cihazlarınızı senkronize ediyor, Windows yüklü sistemlerde de çalışıyor ( Windows için iCloud uygulamasını kullanarak) ve uçtan uca şifrelemeyi destekliyor.
Mesajlar ile Daha Fazlası
Birkaç yeni Mesajlar özelliği macOS Sequoia'ya ve dolayısıyla iOS 18 ve iPadOS 18'e de geliyor. Mesajlar içindeki metinlerinizi kalın, italik, altı çizili ve üstü çizili yazı işlemlerini kullanarak biçimlendirebileceksiniz. Ayrıca metin içindeki belirli bir kelimeye animasyon efektleri ekleyebileceksiniz. Bazı ifadeler ve sözcükler için siz yazarken önerilerin göründüğünü de göreceksiniz.
Apple yeni Tapback'ler de ekledi; geleneksel kalp, başparmak yukarı, başparmak aşağı, soru işareti veya ünlem işareti yerine emoji ve çıkartma kullanma seçeneklerini de göreceksiniz. Göze çarpan bir diğer yeni özellik ise mesajlarınızı daha sonra gönderilmek üzere önceden planlama seçeneği.
Diğer Özellikler
Hesap Makinesi Uygulaması: Apple, nihai cevabı görmek için eşittir tuşuna basmadan önce tam ifadeleri (trigonometri, parantezler ve çoklu işlemler ile) girme ve görüntülemeye devam etme yeteneği gibi yeni özellikler ekleyerek Hesap Makinesi uygulamasını yükseltiyor. Ayrıca hesaplamalarınızın geçmişini de görebileceksiniz.
Takvim: Takvim uygulamasında, Anımsatıcılar uygulamasındaki hem etkinlikleri hem de görevleri görebilirsiniz. Ayrıca, tüm randevularınızı bir bakışta görmenizi kolaylaştırmayı amaçlayan güncellenmiş bir Ay Görünümü de var ve bunların tümü renk kodlu.
Fotoğraflar: Fotoğraf uygulamasındaki yeni Koleksiyonlar özelliği, kitaplığınızı Geziler, Son Günler ve İnsanlar ve Evcil Hayvanlar gibi konulara göre otomatik olarak düzenleyecek. Sabitlenmiş Koleksiyonlar ile belirli koleksiyonlara ve albümlere hızlıca erişebileceksiniz.
Oyun Modu: Bu özellik ilk olarak geçen yıl macOS Sonoma ile duyurulmuştu. Apple, macOS Sequoia ile Mac'lerinde performansı artırmak için Oyun Modu'nu daha akıcı kare hızları ve “gelişmiş güç yönetimi özellikleri” ile geliştirdi. Ayrıca Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses özelliğini destekliyor ve AirPods Pro (2. nesil) ile ses gecikmesini azaltıyor.
Ev Uygulaması: Apple, insanların evinize nasıl ve ne zaman girebileceğini yönetmenize olanak tanıyan misafir erişimi ekliyor. Mevcut elektrik tarifelerine göre ne kadar elektrik kullandığınızı ve bunun size ne kadara mal olduğunu gösteren yeni bir özellik var.
Pil: Düşük Güç Modu'nu açma özelliği macOS Monterey ile tanıtıldı. Artık ekranınızın sol üst köşesindeki Pil menüsünde mevcut, böylece Sistem Ayarları'na girmenize gerek kalmıyor.
Apple Intelligence Özellikleri
Yukarıdaki özelliklere ek olarak, şirketin “yapay zeka sistemi” olan Apple Intelligence, macOS Sequoia'nın yanı sıra iOS 18 ve iPadOS 18'de de yerleşik olarak bulunuyor. Bu özellikler yalnızca Sequoia 15.1'de mevcut ve ek yetenekler daha sonra gelecek.
Apple Intelligence, macOS 15'i destekleyen tüm Mac'lerde kullanılamıyor. Yapay zekanın yeniliklerinden yararlanmak için M1 yonga seti ve daha yenisini çalıştıran bir Mac'e ihtiyacınız var.
Apple Intelligence'ı destekleyen modeller:
MacBook Air (M1 ve daha yeni)
MacBook Pro (M1 ve daha yeni)
iMac (M1 ve daha yeni)
Mac Mini (M1 ve daha yeni)
Mac Studio (M1 Max ve daha yenisi)
Mac Pro (M2 Ultra)
Peki Apple Intelligence ile neler yapabilirsiniz?
Yazma Araçları
Apple; Notes, Pages, Mail ve üçüncü parti uygulamalarda çalışan birkaç farklı özellikten oluşan Yazma Araçları'nı öne çıkarıyor.
Çeşitli tonlara göre yazdıklarınızın farklı versiyonları arasından seçim yapmanıza olanak tanıyan Yeniden Yaz; sözcük seçimi, dilbilgisi ve cümle yapısını kontrol ederken aynı zamanda gözden geçirme veya hızlıca kabul etme seçeneğiyle birlikte düzenlemeler (düzenlemelerin açıklamalarıyla birlikte) öneren Düzelt ve metni seçip bir paragraf, liste, tablo veya madde işaretli önemli noktalar halinde özetlemenize olanak tanıyan Özetle.
Image Playground
Image Playground, üç farklı stile dayalı eğlenceli görüntüler oluşturuyor: İllüstrasyon, Eskiz ve Animasyon. Özel bir uygulama olarak kullanılabiliyor, ancak Mesajlar aracılığıyla da erişebilirsiniz.
Bir görsel oluşturmak için mevcut konseptler arasından seçim yapabilir, aradığınız şeyin açıklamasını yazabilir veya fotoğraf galerinizden birinin fotoğrafını seçebilirsiniz. Bu özellik henüz kullanılamıyor ve dört gözle bekliyoruz.
Anılarınızı Özelleştirin
Fotoğraflar uygulamasındaki Anılar özelliğini seviyorsanız Apple'ın bu özelliği daha özelleştirilebilir hale getirdiğini görmek sizi daha da mutlu edebilir. Otomatik versiyonla yetinmek yerine, bir açıklama yazarak görmek istediğiniz belirli hikayeleri oluşturabileceksiniz. Bu aşamadan sonra Apple, açıklamaya uyan en iyi fotoğraf ve videoları seçecek, fotoğraflarla ilişkili temalara dayalı bir hikaye oluşturacak ve kendi anlatımıyla bir film oluşturacak.
Apple ayrıca fotoğraflarda istenmeyen objelerin silinmesini sağlayan yeni bir Temizleme aracını da kullanıma sunuyor. Google'ınkine benzer şekilde Clean Up, fotoğrafın arka planındaki istenmeyen veya dikkat dağıtan nesneleri belirleyip uygun şekilde ortadan kaldırabiliyor. Sonuçlar genel olarak oldukça başarılı.
Daha Akıllı Notlar
Notlar artık sesli oturumları yazıya dökme ve notları özetleme özelliğine sahip. Bu şekilde, fiziksel olarak not almaya odaklanmak zorunda kalmayacaksınız.
Ayrıca, yeni Matematik Notları özelliği ile bir denklem yazabilecek ve otomatik olarak çözülmesini sağlayabileceksiniz.
Daha İyi Bir Siri
Apple nihayet Siri'ye büyük bir revizyon yapıyor. Siri daha doğal konuşacak şekilde yeniden tasarlandı ve konuşmalar içindeki bağlamı anlama yeteneği kazandırıldı. Böylece, son sorunuzda ne sorduğunuzu hatırlatarak Siri'ye her zaman yardım etmek zorunda kalmak yerine, Siri sadece konuşmanın konusunun ne olduğunu hatırlayacak. Bu da konuşmaları daha kişisel ve kolay hale getiriyor.
Ayrıca, isteklerinizi söylemek yerine yazarak da Siri ile etkileşime girebiliyorsunuz. Bunun dışında artık Siri penceresini ekranınızın herhangi bir yerine taşıyabilirsiniz. Şirket OpenAI'nin ChatGPT'sini de (GPT-4o modelini kullanarak) Siri'ye entegre etti. Siri, ChatGPT'nin sorduğunuz bir soruyu yanıtlamaya yardımcı olabileceğini düşünürse, isteği OpenAI'nin sohbet robotuna iletecek. Bu özellik iOS 18.2'de geliyor.