03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2023 19:25 | Son Güncelleme: 02.10.2023 19:35

Morgan Stanley'den yapay zeka uyarısı: İşgücünün neredeyse yarısı etkilenecek

Yapay zeka pek çok alanda etkisini hissettirirken Morgan Stanley'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Kuruluşun tahminlerine göre sadece üç yıl içinde işgücünün yüzde 40'ından fazlası yapay zekadan etkilenecek
Morgan Stanley'den yapay zeka uyarısı: İşgücünün neredeyse yarısı etkilenecek

Morgan Stanley'e göre, yapay zekanın büyümesinin yakında işgücü piyasası üzerinde bazı büyük etkileri olabilir. Analist Brian Nowak, yapay zeka teknolojisinin girdi maliyetlerini değiştirerek, görevleri otomatikleştirerek ve şirketlerin bilgi edinme, işleme ve analiz etme yöntemlerini değiştirerek önümüzdeki birkaç yıl içinde işgücü üzerinde 4,1 trilyon dolarlık bir ekonomik etkiye sahip olacağını veya işgücünün yaklaşık yüzde 44'ünü etkileyeceğini tahmin ediyor.

Bugün Morgan Stanley, yapay zekanın işgücünün yüzde 25'ini etkilediğini ve böylece bu son teknolojinin işgücü piyasasına olan etkisini 2,1 trilyon dolar olarak hesaplıyor.

cnbc'nin haberine göre Nowak, konuyla ilgili olarak "Üretken yapay zekanın otomatikleştirilebilecek iş süreçlerinin kapsamını genişlettiğini görüyoruz. Aynı zamanda, GenAI (Üretken Yapay Zeka) işlevselliğini destekleyen girdi maliyetleri hızla düşüyor ve yazılım üretiminde güçlü bir genişletici etki sağlıyor. Sonuç olarak Üretken Yapay Zeka, işgücü piyasalarını etkileyecek, kurumsal kullanımı yaygınlaşacak ve Bulut hizmetleri hizmetleri için artan harcamaları teşvik edecektir" ifadelerini kullandı.

Hisse senetlerini de uçurdu

Morgan Stanley'in tahminleri, 2023 yılında yapay zeka ile ilgili hisse senetlerinin parladığı bir dönemde geliyor. İlgili bazı teknoloji hisseleri son haftalarda geri çekilmiş olsa da, birçok yatırımcı uzun vadede sektörün görünümü konusunda yükselişini sürdürüyor.

Morgan Stanley, yapay zekanın benimsenmesinin bir sonucu olarak yazılım şirketleri için bazı olumlu rüzgarlar görüyor ve yazılım satıcılarının önümüzdeki üç yıl içinde 4,1 trilyon dolarlık işgücü etkisinin yüzde 5'ini veya toplam 205 milyar dolarlık adreslenebilir bir pazarı toplayabileceğini tahmin ediyor.

Morgan Stanley, kurumsal iş yükleri arasında üretken yapay zekanın benimsenmesinin önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 20'ye ulaşması durumunda, 150 milyar dolarlık küresel bir kurumsal harcama fırsatı ortaya çıkacağını öngörüyor.

Nowak, "Yapay zeka yetenekleri, yazılım alım oranları ve kurumsal benimseme, harcama tahminimizi etkileyen temel değişkenler" sözlerini kaydetti.