On yılda bir gerçekleşen hibrit Güneş tutulması bu hafta şanslı gökyüzü gözlemcilerini şaşkına çevirecek. Hibrit güneş tutulması, Ay'ın gölgesi Dünya yüzeyinde hareket ettikçe görünümünü değiştiren nadir bir tutulma türü. Bu, insanların bulundukları yere bağlı olarak güneşin ay tarafından neredeyse tamamen örtüldüğünü görebilecekleri ve gündüzün daha karanlık olacağı anlamına geliyor.
Tutulmayı görebilenler kaçırmak istemeyebilir çünkü son hibrit Güneş tutulması Kasım 2013'te gerçekleşti. Bir sonraki ise Kasım 2031'e kadar olmayacak. Ay, Güneş ile Dünya arasından geçerek güneşin görülmesini engellediğinde güneş tutulmasının gerçekleştiği biliniyor. Ancak güneş yüzeyinin gerçekte ne kadarının engellendiğine bağlı olarak birkaç farklı Güneş tutulması türü var.
Farklı Güneş tutulması türleri
Tam güneş tutulması, güneşin yüzü ay tarafından tamamen kapatıldığında meydana gelirken, halkalı güneş tutulması ayın güneşten biraz daha küçük göründüğü ve ayın siluetinin etrafında parlak bir ışık halkası bıraktığı durum olarak gözlemlenir. Ayrıca parçalı güneş tutulması, güneşin ay tarafından sadece kısmen örtüldüğü ve güneşten bir ısırık alınmış gibi görünmesi olarak tanımlanır.
Hibrit güneş tutulması, tam ve halkalı güneş tutulmasının bir kombinasyonu, ancak öncesinde ay pozisyonunu alırken kısmi bir güneş tutulması gerçekleşir
Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nde astronom olan Dr. Greg Brown Daily Mail'e "Bu tutulma sadece Avustralya, Doğu Timor, Endonezya, güney Hint Okyanusu ve batı Pasifik Okyanusu'ndan görülebilirken, bağlantılı kısmi tutulma da çevredeki birkaç bölgeden görülebilecek" dedi.