27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2023 22:16 | Son Güncelleme: 27.09.2023 22:40

Quest 3: Meta Apple'a meydan okudu, yeni gelişmiş gözlüğünü tanıttı

Meta beklendiği gibi yeni karma gözlüğünü ortaya çıkardı. Quest serisine yeni bir halka ekleyen teknoloji devi, yeni VR başlığı ile Apple'ın Vision Pro'suna meydan okuyacak. Ürün ayrıca Game Pass desteğiyle geleceğinden oyun kütüphanesi çok daha geniş olacak
Quest 3: Meta Apple'a meydan okudu, yeni gelişmiş gözlüğünü tanıttı

Geçen yıl Meta, Quest Pro'yu piyasaya sürdüğünde biraz tepki çekti. Hem çok yüksek bir fiyatı vardı, hem de kullanıcıların gereksiz bulduğu ve istemediği bir dizi özelliği bulunuyordu. Ayrıca donanımını tam olarak kullanan yeterli uygulama da yoktu. Ancak Meta, Connect zirvesinde Quest serisine yeni bir halka daha ekledi ve Quest 3 dikkat çekici pek çok özellikle geldi.

Meta, bu yeni başlığında Quest 2'nin iskeletinden çok uzaklaşmıyor. Kulaklığın makyajı, ön tarafta yeni bir sensör sırası ile birlikte daha iyi destek sunan yeni bir kafa bandı içeriyor. Artık daha keskin geçiş görüşü sağlayan iki tam renkli kameranın yanı sıra odanızı otomatik olarak haritalandırabilen ve masa ve sandalyeler gibi yakındaki nesneleri algılayabilen ortada bir derinlik sensörü var. Alt kısımda Meta ayrıca IPD'yi (göz bebekleri arası mesafe) ayarlamak için bir kadran ekledi ve gözlük takan kullanıcılar için artık gözlüklerin şekline ve boyutuna daha iyi uyum sağlamak için lenslerin derinliğini ayarlamanın bir yolu var.

Şarj için bir USB-C bağlantı noktası, uzamsal sesi destekleyen dahili hoparlörler ve bir kulaklık girişi (kablolu kulaklık kullanmayı tercih etmeniz durumunda) hala mevcut.

En güçlü işlemci

Bu gelişmiş başlık, Qualcomm'un Snapdragon XR2 Gen 2 çipiyle çalışıyor ve bulunduğu segmente bakıldığında bir ilki başarıyor denilebilir. Meta, bu işlemci ile birlikte Quest 3'ün Quest 2'ye kıyasla iki kat daha fazla performans sağladığına dikkat çekiyor. Ayrıca, geçen yılki Quest Pro'da kullanılanlara benzer yeni lensler ve yüzde 30 daha fazla çözünürlük sunan ekranlar (göz başına 2.064 x 2.208 piksel) elde edebiliyorsunuz.

Varsayılan 90 Hz yenileme hızı ise değişmeyen tek özellik. Görüş alanı bile yaklaşık yüzde 15 oranında artmış durumda (110 derece yatay ve 96 derece dikey). Özellikle, Meta'nın Quest Pro'ya dahil ettiği daha ileri görüşlü özelliklerden bazıları olan göz ve yüz izleme özellikleri ise bu modelde yok.

Yapay zeka ve makine öğrenimi desteği

Meta, Quest 3'ün kumandalarını da unutmadı. Bunun nedeni, hala aynı temel şekil ve boyutta olmalarına rağmen, üst kısımdaki izleme halkasının gitmiş olması. Şirket, başlıktaki yeni sensörlerin halkalara ihtiyaç duymadan kontrol cihazlarını takip edebildiğini ve kontrol cihazları kameranın görünür menzilinin dışına çıktığında Meta'nın el hareketlerinizi daha iyi tahmin etmek için yapay zeka ve makine öğrenimi kullandığını söylüyor.

Bununla birlikte, Quest 3'ün kontrolörleri, dahili kameralarının olmaması nedeniyle hala Quest Pro kadar gelişmiş değil, bu da tam olarak kendi kendini takip etmedikleri anlamına geliyor. İşin iyi tarafı, kumandalar dokunsal geribildirim noktasında daha da iyi bir iş çıkaran özelliklere sahip. Artan performans ve yeni özelliklere rağmen pil ömrünün Quest 2 ile hemen hemen aynı olması bekleniyor (Kullandığınız uygulamalara bağlı olarak bu süre 1,5 ila 3 saat arasına denk geliyor).

Engadet'in haberine göre Quest 3 ile hemen her şey daha keskin görünüyor, el hareketleri daha hassas ve ses bile daha sürükleyici geliyor. Ayrıca, VR ve geçiş kameraları arasında geçiş yaparken en belirgin şekilde artan performansı hissedebiliyorsunuz. 

Geriye dönük uyumlu

Elbette, sağlam bir yazılım olmadan, yeni bir başlık o kadar da heyecan verici değil. Ancak Quest 3, Oculus Store'daki 500'den fazla uygulamanın tamamıyla geriye dönük olarak uyumlu ve Meta, en yeni başlık için özel olarak tasarlanmış 100 yeni uygulamanın veya güncellenmiş özelliklere sahip başlıkların yolda olduğunu belirtiyor, bunlardan bazılarını etkinlik sırasında sınırlı sayıda kullanıcı deneyimleme şansı buldu.

Sonuç itibariyle Quest 3 bir devrim yaratmıyor. Özellikle de bu başlığın VR ve AR ile zaten ilgilenmeyen insanları cezbedecek bir yanı yok gibi görünüyor. Ancak Meta, neredeyse her özelliği iyileştirmek için kapsamlı bir iş çıkarmış gibi duruyor.

Oyun kütüphanesi büyüyecek

Meta, Quest 3'ün Aralık ayından itibaren Xbox Cloud Gaming aracılığıyla konsol oyunlarını başlığa aktarabileceğini söylüyor, bu nedenle mevcut ve gelecekteki tüm uygulamalar dikkatinizi çekemezse, oynayacak daha fazla oyununuz olacak. Ayrıca 128GB depolama alanı için 500 dolar (veya 512GB için 650 dolar) başlangıç fiyatıyla Quest Pro'dan çok daha uygun fiyatlı.

The Quest 3, 10 Ekim'de başlayacak resmi satışlar öncesinde bugün yurt dışında ön siparişe sunulmuş durumda.