15 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2024 17:20 | Son Güncelleme: 04.02.2024 17:31

Rus kozmonot 878 günü aştı: En uzun süre uzayda kalma rekorunu kırdı

Rusya Uzay Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Rus kozmonot Oleg Kononenko'nun yörüngede 878 günden fazla kalan vatandaşı Gennady Padalka'yı geride bırakarak uzayda geçirdiği toplam süre bakımından dünya rekoru kırdığı duyuruldu
Rus kozmonot Oleg Kononenko (Fotoğrafta ortada)
Rus kozmonot Oleg Kononenko (Fotoğrafta ortada)

Kononenko'nun 5 Haziran'da uzayda toplam 1000 güne ulaşması beklenirken Kononenko, dünyadan yaklaşık 423 kilometre uzakta yörüngede döndüğü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) yapılan bir röportajda, "Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil" dedi.

Kononenko, "Tüm başarılarımla gurur duyuyorum, ancak insanın uzayda toplam kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasıyla daha da gurur duyuyorum" diye ekledi.

59 yaşındaki kozmonotun toplam 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniyelik süreyi aşarak Padalka'nın ardından birinci sırayı aldığı kaydedildi. 

Uydu fırlatan ilk ülke

Sovyetler Birliği, uzay yarışının ilk yıllarında, 1957'de Dünya yörüngesine bir uyduyu (Sputnik 1) fırlatan ilk ülke oldu. Ardından Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, 1961'de uzaya giden ilk insan oldu. Ancak 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, Rusya'nın uzay programı büyük finansman sıkıntısı ve yolsuzlukla boğuştu.

"Döndüğümde çocuklarımın babasız büyüdüğünü fark ettim"

Uzaydaki yaşamında "Kendimi yoksun veya izole edilmiş hissetmiyorum" diyen Kononenko, "Ancak eve döndüğümde, benim yokluğumda yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğünü fark ettim" dedi. 

Kozmonotların artık akrabalarla iletişim kurmak için görüntülü görüşme ve mesajlaşmayı kullanabileceği ancak teknolojik gelişmeler nedeniyle her yeni uzay uçuşunda bunu hazırlamanın zorlaştığı belirtildi.

Kononenko, kozmonot eğitimi almadan önce çocukluğunda uzaya gitmeyi hayal ettiğini, bir mühendislik enstitüsüne kaydolduğunu anlattı.

Kononenko ilk uzay yolculuğunu 2008 yılında gerçekleştirdi.