27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2023 17:03 | Son Güncelleme: 20.04.2023 17:16

SpaceX'in Starship roketi fırlatılmasının ardından patladı

SpaceX'in en büyük roketi ve Elon Musk'ın Mars'a koloni kurma planlarının ilk adımı olan Starship roketi, fırlatıldıktan 4 dakika sonra patladı
SpaceX'in Starship roketi fırlatılmasının ardından patladı

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX'in yeni nesil Starship roketi test uçuşu için başarıyla fırlatıldı. Ancak fırlatıldıktan dört dakika sonra gökyüzünde patladı. Özgürlük Heykeli'nden daha uzun olan 120 metre yüksekliğindeki iki aşamalı roket gemisi, SpaceX'in en iyi ihtimalle 90 dakikalık bir ilk uzay uçuşu olmasını umduğu test uçuşu için şirketin Teksas'ın doğusundaki Starbase uzay üssündeki test tesisinden havalandı.

SpaceX'in canlı web yayınında, Super Heavy roketinin Starship ile birlikte raptor motorların çıkan bir alev topu ile birlikte gökyüzüne yükseldi. Ancak uçuşa dört dakikadan az bir süre kala üst kademe Starship, alt kademe Super Heavy'den tasarlandığı gibi ayrılamadı ve birleşik araç patlamadan önce takla atarken görüldü. 

Bununla birlikte, web yayınında SpaceX yetkilileri, tamamen entegre Starship ve güçlendirici roketi temiz bir fırlatma için yerden kaldırma başarısını alkışladılar ve kısa bölümü başarılı bir test uçuşu olarak nitelendirdiler.

Sonraki test birkaç ay sonra

Fırlatmaya dair fotoğrafları Twitter hesabından paylaşan Elon Musk, "Starship'in heyecan verici test lansmanı için tebrikler @SpaceX ekibi! Birkaç ay içindeki bir sonraki test lansmanı için çok şey öğrendim" ifadelerini kullandı.

"Starship'in güvenilirliğini geliştirmemize yardımcı olacak"

SpaceX'in patlama sonrası Twitter hesabından yayınlanan açıklamada, "Uçuş testi yeterince heyecan verici değilmiş gibi, Starship ayrılma aşamasından önce hızlı bir planlanmamış patlama yaşadı. Ekipler verileri gözden geçirmeye ve bir sonraki uçuş testimiz için çalışmaya devam edecekler. Böyle bir testte başarı, öğrendiklerimizden gelir ve bugünkü test, SpaceX'in çok gezegenli yaşam arayışında Starship'in güvenilirliğini geliştirmemize yardımcı olacaktır. Starship'in heyecan verici ilk entegre uçuş testi için tüm SpaceX ekibini tebrik ediyoruz!" denildi.