09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2023 13:01 | Son Güncelleme: 27.12.2023 13:24

Tesla fabrikasındaki robot mühendise saldırdı: Şirketteki kazalar artıyor

Tesla’nın Teksas’taki fabrikasındaki üretim robotlarından biri mühendise saldırdı. Çalışanların acil kapatma butonuna basarak mühendisi kurtarmasının ardından şirketin iş kazalarına yönelik tutumu ortaya çıktı. Her 21 işçiden 1’inin kaza geçirdiği fabrikada tutanak tutulmuyor
Tesla fabrikasındaki robot mühendise saldırdı: Şirketteki kazalar artıyor

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Teksas’taki fabrikasında bir yazılım mühendisi arıza nedeniyle üretim robotlarından birinin saldırısına uğradı. Otomobil parçalarını taşıma için tasarlanmış olan robot, metal kıskaçlarını mühendisin sırtına ve koluna geçirmesinin ardından çalışanlar acil kapatma düğmesine basarak iş arkadaşlarını kurtardı. Mühendisin sol elinde açık bir yara bırakan olay, fabrikanın 2021 yılına ait iş kazası raporlarının ortaya çıkmasını sağladı.

Ölen inşaat işçisi raporlarda yok

Tesla Teksas'taki vergi indiriminden faydalanmaya devam etmek için yetkililere kaza raporu sunması gerekiyor. Bu kaza raporunda söz konusu mühendisin istirahat etmesine gerek olmadığı yazılıydı. Ancak fabrikanın çalışanlarını temsil eden avukatın DailyMail’e yaptığı açıklamaya göre, Tesla fabrikasındaki iş kazası sayıları eksik rapor ediliyor. Hatta eksik raporların içinde 28 Eylül 2021 ölen bir inşaat işçisi bile var.

 İşçi Savunma Projesi adlı kuruluşun avukatı Hannah Alexander “Yaralanan çok sayıda işçimiz oldu. Ölen bir işçimiz var. Bunlar Tesla’nın vergi indiriminden faydalanmak için ilçeye göndermesi gereken raporlarda yer almıyor” dedi. Travis County tıbbi müfettişinden gelen bir rapora göre Antelmo Ramírez adlı inşaat işçisi, Tesla fabrikası inşaatında sıcak çarpması nedeniyle öldü.

'Kişisel tıbbi vaka' olarak işlendi

Geçtiğimiz yıl ise İşçi Savunma Projesi, Tesla’nın işe aldığı kişilere sahte güvenlik sertifikaları verdiğini iddia eden bir şikayette bulundu. California’daki müfettişler, Tesla’nın 2018’de hükümete sunduğu dosyalarda 36 yaralanma vakasını belirtmediğini buldu.

Giga Texas

Raporlarda soruşturmalardan kaçınmak için iş kazası ve yaralanmalarının 'kişisel tıbbi' vakalar olarak işlendiği keşfedildi. Ancak Tesla'nın Teksas fabrikası için hazırladığı 2021 Yıllık Uyumluluk Raporu'nda yazılım mühendisinin uğradığı kanlı saldırı belgeleniyor. Tesla'nın raporuna göre mühendisin sol elinde oluşan yaraların iyileşmesi için işten izin almasına gerek yoktu.

Yaralanma oranları daha yüksek

The Information tarafından yapılan bir incelemeye göre, Tesla'nın Giga Texas fabrikasında 2022'de neredeyse her 21 işçiden biri iş sırasında yaralandı. Sektör ortalama oranı ise her 30 işçide 1 yaralanma şeklinde. 2022 verilerine göre ise Tesla'nın Teksas fabrikasındaki yaralanma oranı kabaca her 26 işçiden 1’e kadar çıktı. Giga Texas tesisinin iki yıl süren hızlı inşaatı güvenlik açıklarını ve yaralanmaları artırdı. Şirket haftanın 7 günü 24 saat çalışan 3 vardiyalık bir sistem işletiyordu. Tesla çalışanları sadece makinelere kapılmaktan kaynaklanan kesin ve kırıklarla değil, aynı zamanda amonyak gibi zehirli maddelerle temastan da yaralandı.