27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2023 00:11 | Son Güncelleme: 20.01.2023 00:17

Türk içerik üreticilerinin ilham veren YouTube başarısı

YouTube Oxford Economics’le bir araya gelerek Türkiye’deki etkisini araştırdı. Araştırmanın detaylarının paylaşıldığı özel toplantıda, Türkiye’nin en başarılı içerik üreticileri sahnede hikayelerini anlattı
Türk içerik üreticilerinin ilham veren YouTube başarısı

YouTube sadece videolar, klipler izlediğimiz bir platform değil aynı zamanda içerik üreticileri için de iyi bir gelir kaynağı. YouTube’un Türkiye gibi birkaç ülke özelinde hazırladığı etki analiz raporunun en dikkat çekici bulgusu da bu bilgiyi doğruluyor. Raporun sonuçlarını paylaşan Google Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey YouTube’un bir ekosistem yarattığını ve 2021 yılında bu ekosistemin Türkiye ekonomisine toplamda 2 milyar TL’den fazla katkıda bulunduğunu aktardı.

Google Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey

Yaratılan bu değer sadece içerik üreticilerini değil onların yanında çalışanlar gibi dolaylı yolla ekonomik katkıda bulundukları insanları da kapsıyor. Kuzey şubat ayından itibaren Türkiye'deki içerik üreticilerinin YouTube Shorts'taki yaratıcılıklarından çeşitli modellerde ve daha da fazla gelir elde edeceklerini de belirtti. Pelin Kuzey konuşmasında YouTube Türkiye’de topluma sağladığı faydaları sadece ekonomiyle sınırlandırmadıklarını ve bunları dört kategoriye ayırdıklarını söyledi. Girişimcilik ve içerik üreticilerine ekonomik ve sosyal fayda, işletmelerin büyümesi ve gelişmesi, yetenek keşfi, kültür ve sanat ihracatının teşviki ve bilgiye erişim.

İçerik üreticiliğinden girişimciliğe

Toplantıda bu dört kategoriyle bağlantılı en başarılı örneklerden bir kaçı paylaşıldı. Simge Fıstıkoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen panelde, YouTube’u kullanarak kitlelerini genişletmiş olan isimler hikayelerini anlattılar. İlk olarak haber kanalıyla aylık 7 milyon izlenmeye yaklaşan Cüneyt Özdemir’den artık televizyon kanallarında istediği gibi haber yapma fırsatı bulamayınca nasıl YouTube’da kanal açmaya yöneldiğini dinledik. Özdemir ekonomik özgürlüğü olmayan bir habercinin editorial özgürlüğünün de olmayacağını hatırlattı. Diğer sosyal medya mecralarındansa YouTube’u tercih ettiğini, bunun sebeplerinden birinin de platformun gelir modeli olduğunu ekledi.

Kanalının izleyicilerinin yüzde 80’inin 18-44 yaş aralığında olduğunu paylaşan Özdemir, burada izleyicilerle ilgili aldığı dijital veriden de çok etkilenmiş. Bugün ofisinde 16 kişilik bir ekiple çalıştığını paylaşan haberci, bu sayının içeriğe katkıda bulunanlarla birlikte 30 kişiye ulaştığını da söylüyor. Panelde konuşan bir başka isim de sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk YouTuber’lardan olan Orkun Işıtmak’dı. YouTube kanalını 2007 yılında açtığını anlatan Işıtmak, kanalı için video çekmek ve montaj yapmak da dahil olmak üzere, birçok şeyi YouTube’dan öğrenmiş. Orkun Işıtmak bugün yanında 20 kişi çalıştırıyor.

Diriliş Ertuğrul’un Urduca kanalına 19 milyon takipçi

Kültür ve Sanat ihracatının başarılı örneklerini temsilen orada bulunan Ay Yapım CEO’su Kerem Çatay’ın YouTube macerası ise şöyle başlamış. 2008 yılında YouTube Almanya ofisinin kendisine ulaşıp ‘‘Yaprak Dökümü isimli projenizle ilgili çok video var, bir kanal açarsanız haklarınızı korumanız daha kolay olur’’ demesi üzerine kanalını açan Çatay işlerin buralara geleceğini tahmin etmemiş. ‘‘Eskiden Türkiye’de başarılı bir dizinin yurtdışına ulaşması bir yılı bulurdu’’ diyen yapımcı şu anda yeni bir dizinin videolarının altındaki yorumların yarısının yabancı dillerde olduğunu söylüyor. YouTube’un iyi bir pazarlama aracı olduğunu ama aynı zamanda da yorumları bir hedef grup gibi kullanabildiklerini de ekleyen Çatay, bu yorumların hikayenin yönünü bile etkileyebildiğini anlattı. Uluslararası kitlere ulaşan başka bir proje hikayesi de TRT Dış Video Platformlar Müdür Yasin Yavuz’dan geldi. Yavuz ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinin Urdu dilindeki kanalının 19 milyon takipçisi olduğunu söyledi. Dizinin YouTube’da 11 milyarın üzerinde bir görüntülemeye sahip olması paneldeki herkesi şaşırttı.