18 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Türkiye’de 3 ayda 900 milyon uygulama indirildi

2021’in ikinci üç aylık verilerine göre Hindistan en çok ‘app’ indirilen ülke. TikTok dünya çapında en çok indirilen uygulama
Türkiye’de 3 ayda  900 milyon uygulama indirildi

Sensor Tower adlı araştırma kuruluşunun raporuna göre Türkiye, Android ve IoS sistemlerinde dünyada en çok uygulama (app) indiren 7’nci ülke konumunda. Sensor Tower’ın 1 Nisan-30 Haziran 2021 dönemine ilişkin verilerine göre Türkiye’deki kullanıcılar üç ayda yaklaşık 900 milyon app indirdi. Araştırmaya göre yılın ikinci üç aylık döneminde dünyada toplam app indirme sayısı 35.9 milyar oldu. Bu rakam pandemi nedeniyle kapalı kalınan 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 4.8 düşüş gösterdi. App Store’dan indirme sayısı 7.9 milyar olurken, Android ekosisteminde 28 milyar indirme gerçekleştirildi. Hindistan 3 ayda 7 milyar aşkın indirmeyle ilk sırada. ABD 3 milyarın üzerinde indirmeyle ikinci, Braziyla ise 3 milyara yakın bir sayıyla üçüncü sırada. Endonezya, Rusya, Meksika, Türkiye, Vietnam, Pakistan ve Filipinler ilk 10’daki diğer ülkeler. Her iki platformun toplamında en çok indirilen uygulama TikTok. Son 6 çeyreğin beşinde birinci sırayı alan TikTok, bu yılın ikinci çeyreğinde 200 milyondan fazla kez indirildi. TikTok’un ardından gelen uygulamalar ise şöyle: Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Zoom, Snapchat,  Telegram, CapCut ve Google Meet. Aynı dönemde dünya çapında en çok indirilen oyun ise 90 milyona yakın bir rakamla Bridge Race. Hair Challenge ve Garena Free Fire ilk üçteki diğer oyun uygulamaları.

5 milyar $’lık oyunlar

Araştırmaya göre 5 yıl önce piyasaya sürülen Pokemon Go oyun uygulamasının satış gelirleri 5 milyar doları aştı.  Araştırmanın ilginç noktalarından biri de Uber ve Lyft gibi taksi uygulamalarının indirme sayılarındaki artış hızlanırken, eve yiyecek servisi yapan uygulamalarda yavaşlama başlaması. Bu rakamlar gelişmiş ülkelerde hayatın normalleşmeye başladığını gösteriyor. En yüksek gelir artışı sağlayan ilk 10 uygulamadan 4’ü fotoğraf ve video app’leri.

Netflix yavaşladı ama hala açık farkla önde

Geçen yıl pandemi döneminde abone sayısı artış rekorları kıran dünyanın en büyük dijital video platformu Netflix’in büyüme hızı yavaşlamaya devam ediyor. Geçen yıl ilk çeyrekte 16 milyon, ikincide 10 milyon yeni abone kazanan Netflix bu yılın ikinci çeyreğinde 1.5 milyon yeni abone kazanabildi. Şirket, en büyük pazarı olan ABD ve Kanada’da ise 430 bin abone kaybetti. Üçüncü çeyrekte 3.5 milyon yeni abone kazanmayı hedeflediğini açıklayan Netflix, bu sayının 5.9 milyon olmasını bekleyen analistleri de hayal kırıklığına uğrattı. Netflix yılın ikinci çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 19 artırarak 7.3 milyar dolara yükseltti. Şirketin net karı da geçen yılın ikinci çeyreğindeki 720 milyon dolarlık seviyeden 1.4 milyar dolara yükseldi.  Büyüme hızındaki yavaşlamaya karşın Netflix hala alanında dünyanın en büyük şirketi. 209 milyon abonesi bulunan Netflix’in en yakın takipçisi Disney Plus’ın abone sayısı 104 milyon. 100’den fazla platformun faaliyet gösterdiği sektörde, bir zamanların dev yayıncılık şirketleri Netflix’le rekabet edebilmek için birleşme ve satın almalar yapıyor. Son olarak Discovery ile Warner Media birleşme kararı alırken, Amazon ise MGM’i satın almıştı. Rakiplerin ataklarına rağmen, Netflix pek endişeli görünmüyor. Şirketin eş CEO’su Ted Sarandos, birleşmeleri yorumlarken “Bakalım bir artı bir, üç edecek mi? Yoksa iki olarak mı kalacak” cevabını veriyor. Netflix’in düşen ivmeyi toparlamak için en önemli yeniliği, platforma video oyunlarını dahil etme planı. Şirket bu amaç için oyun sektörünün en önemli isimlerinden Mike Verdu’yu transfer etti.