21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2024 02:30 | Son Güncelleme: 09.07.2024 07:36

Türksat 6A uzaya fırlatıldı: İlk sinyal alındı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya fırlatıldı. Fırlatmanın 67. dakikasında uydudan ilk sinyal alındı.15 yıl boyunca aktif kullanılması planlanan Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verebilecek
Türksat 6A uzaya fırlatıldı: İlk sinyal alındı

TÜRKSAT 6A için beklenen gün geldi. Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlar ile üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldıyörüngesine doğru yola çıktı.

İlk sinyal alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu  Türksat 6A uydusundan ilk sinyali aldıklarını duyurdu. Uraloğlu, "Ve uydumuzdan ilk sinyali planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık!"

Uydudan ilk sinyalin alınması, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı anlamına geliyor.

Yüzde 81'den fazlasını milli imkanlarla ürettik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenlenen fırlatma törenine bir video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözleri kaydetti:

"Bugün ülkemiz ve milletimiz açısından yeni bir gurur vesilesine daha hep beraber şahitlik ediyoruz. Yerli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı az önce uzaya fırlattık. Ülkemizin uzaydaki istikbali için büyük önem taşıyan 6A projesindeki alt sistemlerin uydu yer istasyonu ve yazılımların yüzde 81'den fazlasını milli imkanlarla Türkiye olarak kendimiz ürettik. 2.5 sene önce uzaya fırlattığımız 5B uydumuzda olduğu gibi 6A da SpaceX firmasının Falcon 9 roketini tercih ettik. Sayın Elon Musk ve SpaceX firmasıyla çeşitli alanlarda tesis ettiğimiz işbirliğinin güçlenmesinden memnuniyet duyuyoruz. TÜRKSAT 6A ile uydu üretiminde yeni safhaya geçtik. Yerli, milli haberleşme uydumuz 6A mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi artıracaktır. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek" dedi.

Tarihi bir güne şahitlik ediyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRKSAT 6A fırlatma töreninde konuştu. Yılmaz, "Tarihi bir güne daha şahitlik ediyoruz. Savunma ve uzay çalışmalarında yapılan bu hamleler sadece güvenliğimizi artırmakla kalmıyor, daha yüksek katma değerli bir ekonomi oluşturmamıza katkıda bulunuyor. TÜRKSAT 6A projemiz ile katma değeri yüksek, bilime dayalı bir ekonomi oluşturma amacımızın bir parçasıdır. Mili uzay programımızı adım adım hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Gecikmeli olarak fırlatıldı

Türksat 6A, hava koşulları nedeniyle gecikmeli olarak uzaya gönderildi. SpaceX'in sosyal medya hesabı X'ten yapılan açıklamada, daha önce Türkiye saatiyle 00.20 olarak duyurulan fırlatma saatinin 02.30'a ertelendiği duyurulmuştu.

5 milyar insana ulaşacak

15 yıl boyunca aktif kullanılması planlanan uydu yörüngesine ulaştıktan sonra Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verebilecek. Yüzde 80 yerlilik oranıyla geliştirilen uydunun toplam 84 parçasını Türkiye üretti.

Enerjisini güneş panellerinden sağlayacak

TÜBİTAK'ın sosyal medya hesabından, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'ya ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, Türksat 6A'nın, kesintisiz iletişim kurabilmek için ihtiyaç duyduğu enerji kaynağının güneş panellerinden sağlanacağı belirtildi.

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek uyduya güç sağlayan panellerin, uydunun görev süresi boyunca sürekli enerji üreteceğine dikkat çekilirken, "Uydunun hayati önem taşıyan işlemleri yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş panellerinden elde ediyoruz. Yer gözlem uydularımız BİLSAT ve RASAT'ta kullandığımız sabit güneş panelleri ile uyduların ihtiyacını karşılayabiliyorken, GÖKTÜRK-2 uydumuzda güç ihtiyacının artmasıyla açılabilir panellerle enerji verimliliğini artırdık" ifadelerine yer verildi.

Türksat 6A'nın 7 gün 24 saat haberleşme hizmeti sunabilmesi için kesintisiz güce ihtiyaç duyduğu, bu nedenle çok daha büyük ve güneşi sürekli takip eden panellerin kullanılarak bir adım öteye geçildiğinin altı çizilerek, şu sözler kaydedildi:

"Uyduda, güneş panellerini her zaman en optimal açıda güneşi takip edecek şekilde konumlandırdık. Bu yenilikçi sistem, Türksat 6A'nın sürekli yüksek güç üretmesini ve uzun süre boyunca görev almasını sağlayacak. Bunun için Türksat 6A, açıldığında her biri 10 metre uzunluğunda olan iki güneş paneli kanadına sahip olacak. Toplamda 37,6 metrekare alan kaplayacak bu paneller, GÖKTÜRK-2'nin güneş panellerinden tam 10 kat daha fazla güç üretebilecek kapasitede. 9,2 kW'a kadar güç üretebilen bu sistem, 15 yıl boyunca Türksat 6A'nın enerji ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip. Güneş panelleri, fırlatma sırasında zarar görmemeleri için katlanmış ve açılma mekanizmaları gerili olarak rokete yerleştirilecek. Uydu fırlatıcıdan ayrıldıktan sonra en kısa sürede paneller açılacak. Bu kritik noktada, uyduyla iletişim kuramama ihtimaline karşın, önceden yüklenmiş komut dizileri ile yerli uçuş bilgisayarımızdaki gelişmiş algoritmalar otonom olarak güneş panellerini açacak ve güneşe yönlendirecek"

TÜBİTAK fırlatma öncesi yaptığı paylaşımda, bu aşamanın başarıyla tamamlanması ile uydunun görev süresince ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlayabilmesi için hayati önem taşıyan adımı gerçekleştirmiş olacağı belirtilerek, Türksat 6A'nın sahip olduğu sistemlerle Türkiye'nin iletişim gücüne güç katacağına işaret etti.