05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2023 21:46 | Son Güncelleme: 12.07.2023 22:00

Twitter bir kez daha mahkemelik oldu: Eski çalışanları 500 milyon doları bulan kıdem tazminatlarının peşinde

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından işten çıkarılan binlerce çalışana vaat edilen en az 500 milyon dolarlık kıdem tazminatını ödemeyi reddetmekle suçlanan bir davayla karşı karşıya kaldı
Twitter bir kez daha mahkemelik oldu: Eski çalışanları 500 milyon doları bulan kıdem tazminatlarının peşinde

Ocak ayında işten çıkarılmadan önce Twitter'ın çalışan hakları programlarını denetleyen Courtney McMillian, eski şirketine karşı San Francisco federal mahkemesinde toplu davayı açtı. McMillian, Twitter tarafından 2019 yılında oluşturulan bir kıdem tazminatı planı kapsamında, çoğu çalışana işten çıkarılmaları halinde iki aylık temel ücretlerine ek olarak her tam hizmet yılı için bir haftalık ödeme sözü verildiğini iddia ediyor. Davaya göre, McMillian gibi kıdemli çalışanlara altı aylık temel ücret ödenmesi gerekiyordu.

Ancak McMillian, Twitter'ın işten çıkarılan çalışanlara en fazla bir aylık kıdem tazminatı verdiğini ve birçoğunun hiçbir şey almadığını iddia ediyor.

İşgücünün yarısından fazlasını işten çıkardı

Twitter, Musk'ın Ekim ayında şirketi satın almasının ardından maliyet azaltıcı bir önlem olarak işgücünün yarısından fazlasını işten çıkardı. Bu çıkarmalarla birlikte Twitter'ın artık bir medya ilişkileri departmanı da yok. 

Dava Twitter ve Musk'ı çalışanların sosyal yardım planlarını düzenleyen federal bir yasayı ihlal etmekle suçluyor. Twitter'a kıdem tazminatını ödemediği iddiasıyla daha önce de dava açılmıştı, ancak bu davalar sosyal haklar yasasını değil sözleşmenin ihlali iddialarını içeriyordu.

Şirket ise eski çalışanlarına tam ödeme yaptığını söyledi.

Twitter'a açılan davalar çoğalıyor

Geçtiğimiz ay açılan bir dava ise Twitter'ı kalan çalışanlarına borçlu olduğu milyonlarca dolarlık ikramiyeleri ödememekle suçluyor. Twitter da iddiaların dayanaktan yoksun olduğunu söyledi.

Şirket ayrıca, geçen yıl başlayan işten çıkarmalarla ilgili olarak, kadınları ve engelli çalışanları hedef aldığı iddiaları da dahil olmak üzere bir dizi başka davayla da karşı karşıya. Twitter yanıt verdiği davalarda görevi kötüye kullandığını reddetti.