05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2022 16:58 | Son Güncelleme: 22.02.2022 09:59

Uçan arabalara bir adam daha yaklaştık: Arosa

Arosa ismindeki hoverkraft, yerden yaklaşık 20 cm yükseklikte gidiyor ve su üzerinde de kullanılabiliyor
arosa_ucan_araba
arosa_ucan_araba

1950’lerden beri kara, kum ve suda ulaşım için kullanılan araçlara "hoverkraft" ismi veriliyor. Tam 70 yıl sonra ise, ilk lüks spor hoverkraft 100 bin dolardan satışa çıkmaya hazırlanıyor.

Arosa ismindeki bu spor hoverkraft, saatte 100 kilometreye ulaşan hızıyla şu ana kadarki en hızlı amfibi araç olacak. Ferrari, McLaren veya Bugatti gibi “süper arabaların” hızına ulaşamasa da onların sahip olmadığı bir özelliği var: Yerden yaklaşık 20 cm yükseklikte süzülüyor ve su üzerinde de kullanılabiliyor.

Aracı, ismini mühendis kurucusundan alan Von Mercier firması tasarladı. Von Mercier, Arosa’nın “elektrikli araçlarda ve hoverkraft teknolojisinde yepyeni bir inovasyon” olduğunu belirtiyor. Açık bir kokpite sahip olan aracın sürücü koltuğu, savaş jetlerini andırıyor.

Von Mercer

Hoverkraftlar kontrollerinin zor olmasıyla ün salmış araçlar ancak Von Mercier, Arosa’nın gelişmiş kontrol teknolojisi sayesinde, manevra kabiliyetinin benzersiz olduğunu vurguluyor.

Şirket, Arosa’dan elli adet üretip bu yaz satışa çıkaracak. 180 müşterinin “aracı almaya ilgi gösterdiği” söyleniyor. Arosa’nın resmi fiyatı 100 bin dolar ancak müşterinin tercihi özel tasarım boya işleri, ahşap seçenekleri, kumaşı ve eğlence sistemi bu meblağı arttırıyor.