Facebook'un yeni tanımladığı evren "Metaverse"e giriş için kullanılan araçlardan biri de sanal gerçeklik gözlüğü olarak bilinen VR ekipmanları. Facebook'un 2014'te satın alıp son birkaç yıldır atağa kaldırdığı Oculus ve son çıkardığı model Quest 2 bu alanın en yeteneklilerinden. ABD'de 299 dolarlık etiketle satışa çıkan Oculus Quest 2'ye Türkiye'de yaklaşık 4 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ulaşılabiliyor. Tamamen mobilbir cihaz olarak tasarlanan Quest 2'yi kutusundan çıkarıp Facebook hesabınızla giriş yaptıktan sonra hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Herhangi bir bilgisayar bağlantısı gerekmiyor. Üçüncü parti yazılımlar için ise tıpkı telefonlarınızdaki gibi bir uygulama mağazası var. Cihaz iki adet kablosuz kumandayla geliyor fakat menüden ilgili ayarı açarsanız, el hareketlerinizi de kusursuz şekilde tanıyabiliyor. Böylece kumandaları bir kenara bırakıp parmaklarınızla istediğiniz yere tıklayıp istediğiniz yöne scroll etme imkanına sahip oluyorsunuz. Gözlerinizi tamamen kapatıp sizi bambaşka bir evrene taşısa da cihaz oldukça güvenli. Kullanmadan önce alanınızı tanıtıp "sınırlarım burası" dedikten sonra o sizi her türlü riskten koruyor. Bu sınırlara yaklaşırsanız, 4 infrared kamerasından gelen görüntülerle odanız tamamen karanlık olsa bile sizi gerçek dünyanıza geri getiriyor. Yani kendinizi bir şeylere kaptırıp sağa sola çarpmanız imkansız olmasa da inanın çok zor.
Sadece oyun değil
VR kitleri ilk çıktığında hedef oyun meraklılarıydı. Fakat "Metaverse" projesiyle birlikte bu kitlerle yapılabileceklerin sınırı gökyüzüne çekildi. Quest 2'yle neler yapabilirsiniz sorusunun en kısa cevabı; her şeyi! Oyun oynayabilir, film izleyebilir, internette dolaşabilir; yeni tanımlanan evrende iş arkadaşlarınızla toplantıya katılabilir, sanal gerçekliğin her türlü ortamında kişisel avatarınızla varlık gösterebilirsiniz. Her şeyi üç boyutlu olarak gösteren VR kitleri 360 derecelik bir deneyim de sunuyor. Youtube VR uygulamasıyla İsviçre Alpleri'nde uçan bir drone'un üzerinden eşsiz manzarayı deneyimleyebilir, Bali'de sanki ayaklarınız suyun içindeymiş gibi kumsal turu yapabilirsiniz. Yalnız burada küçük bir not iletelim, Oculus Quest 2 her bir göz için 1832x1920 pixel ile şu anda gözlükler içinde en gelişmiş çözünürlüğü sunsa da 4K'lar, 5K'lar VR dünyasında anlamsızlaşıyor. Pixelleşmeyen net bir görüntü alabilmek için videonun 8K çözünürlükte olması şu an için ideal görünüyor. Fakat bu da yaklaşık bir saatlik videoların dosya boyutlarını 20 GB'ların üzerine taşıyor. Oyunlar da VR kitleriyle bambaşka bir çehreye bürünüyor. Daha önce klavye tuşlarıyla, joystick'lerle verdiğiniz komutları kimi zaman adımlayarak, eğilerek, kalkarak, uzanarak tamamen fiziki becerilerinizle yerine getiriyorsunuz. Sağınızdan solunuzdan, önünüzden arkanızdan gelen hedefler veya düşmanlar da oyunları bambaşka bir gerçeklik boyutuna taşıyor. Ayrıca, VR kitine ve bilgisayarınıza indirdiğiniz bir uygulamayla iki cihaz arasında kusursuz bir bağlantı kurmak mümkün. Böylece PC'nizi ya da Mac'inizi dev bir ekranda kullanma imkanına kavuşuyorsunuz.
İstediğiniz koltuk sizin
Bu dev ekranlardan bahsetmişken, orada da tercih sizin. Perdeye bir sinema salonunun üçüncü koltuğundan da bakabilirsiniz ya da arka koltukları sevenlerdenseniz yerinizi değiştirebilirsiniz. Quest 2 nerede, nasıl bulunmak istiyorsanız bu isteğinizi karşılayacaktır. Oculus sizi hiçbir konuda sınırlamadığı için elinizde fiziki arşiv olarak bulunan video dosyalarını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızdan stream yapan bir üçüncü parti yazılım kullanabileceğiniz gibi, Quest 2'ye kabloyla ya da kablosuz bağlantıyla filmlerinizi aktarabilirsiniz. Cihazın en başarılı yönlerinden biri de dahili ses sistemi. Benzerlerinin aksine Quest 2'yi bir kulaklıkla kullanmak zorunda değilsiniz. Hoparlörleri sesi oldukça kaliteli bir tonda kulağınıza ulaştırıyor. Tabii dileyenler 3.5 mm'lik girişe bağlayacağı kulaklıklığı da kullanabilir. Cihazı taşımak da oldukça konforlu, başınızda herhangi bir ağırlık ya da baskı yaratmıyor. Hafif öne doğru eğilmeye meyilli olsa da kayışların etkisi güven verici.
Biri sizi gözetliyor
Övgülerden sonra elbette eksilerden ve şüphelerden de bahsetmek lazım. Öncelikle batarya konusu ciddi bir sorun. Fabrika verileri tam dolu bataryayla 2-3 saatlik kullanım ömründen bahsetse de pratikte maalesef 2 saatin üzerine çıkılamıyor. Daha uzun süreler kullanmak isteyenlerin cihazı type-c girişinden şarja bağlaması gerekiyor. Belki de en önemli konu ise son sözümüz olsun. Şunu bilin ki, kafanıza yerleştirdiğiniz bu cihaz dört kamerası ve sürekli açık mikrofonuyla evinizi aslında sürekli gözetliyor. Kullanıcı verileri konusunda sabıkalarıyla bilinen Facebook'un bu imkanı bir gün kötüye kullanıp kullanmayacağı ise şimdiden bir soru işareti olarak akıllarda yer etmiş durumda.