19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2024 16:21 | Son Güncelleme: 07.04.2024 16:28

Wall Street Journal yazdı: Büyük teknoloji şirketlerinin nakit sorunu

Teknoloji devleri, ellerindeki büyük miktarda nakit parayı çeşitli yatırımlarla değerlendirmek istiyorlar. Ancak son zamanlarda antitröst davalarla uğraşan Apple ve Google gibi şirketlerin her türlü satın alma girişimi inceleme ve gecikmeleri beraberinde getirecektir
Wall Street Journal yazdı: Büyük teknoloji şirketlerinin nakit sorunu

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri aynı zamanda en zenginleri. Apple, Amazon, Microsoft ve Google ve Facebook'un ana şirketleri şu anda toplu olarak 570 milyar dolardan biraz fazla nakit, kısa vadeli ve uzun vadeli yatırımlara sahip. S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre bu rakam, S&P 500 endeksindeki en zengin beş finans dışı şirketin toplamının iki katından daha fazla.

Apple, Microsoft ve Alphabet'in her biri geçen yıl faaliyetlerinden 100 milyar dolar daha fazla nakit üretti. Petrol devi Exxon Mobil'in işletmelerden nakit akışı ise aynı dönemde 55 milyar doların biraz üzerindeydi. Bu işletilmesi gereken çok büyük bir sermaye demek. Ancak bunu etkili bir şekilde kullanmak hem ABD'de hem de dünyanın dört bir yanındaki yetkililerin daha da büyümelerini engellemek kararlılığıyla teknoloji devlerine odaklanmasıyla büyük bir zorluk haline geldi.

Anlaşmalar uzun sürüyor

Amazon, Adobe ve Intel geçen yıl küresel düzenleyicilerden gelen direnç nedeniyle satın alma girişimlerini hızlandırmak zorunda kaldı. Gerçekleşen anlaşmalar ise daha uzun sürüyor ve masraflı lobi çalışmaları gerektiriyor. Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması neredeyse iki tam yıl sürdü. Yine de şirketler yatırımlarını sürdürüyor. Google'ın e-posta pazarlama ve reklamcılıkla ilgili diğer işlevler için kullanılan bulut tabanlı yazılım sağlayıcısı HubSpot için bir teklif vermeyi düşündüğü söyleniyor. Böyle bir anlaşmanın fiyatı muhtemelen 40 milyar dolardan fazla olacaktır. 

Google, Microsoft'un Activision satın alma işlemini nihayet tamamlamasının ardından kendine daha fazla güveniyor olabilir. Perşembe gecesi Bloomberg Intelligence konferansında konuşan Google genel danışmanı Halimah DeLaine Prado, HubSpot anlaşmasıyla ilgili sorulara yorum yapmayı reddetti. Ancak etkinlikte, Google'ın hem ürünlere hem de anlaşmalara "cesur ve sorumlu olmamız gerektiği düşüncesiyle" yaklaştığını söyledi. 

Bu kadar büyük miktarda nakdi değerlendirmenin de pek çok yolu var. FactSet'e göre Google'ın ana şirketi geçen yıl hisse geri alımları için 61,5 milyar dolar, bir önceki yıl ise 59 milyar dolar harcadı. Bunlar bile tartışmalı hale geliyor. ABD Adalet Bakanlığı geçen ay Apple'a karşı açtığı antitröst davasında, şirketin geçen yılki 77 milyar dolarlık hisse geri alımını (Ar-Ge için harcadığı yaklaşık 30 milyar doların iki katından fazla), "Apple'ın kendisini rekabetten izole ettiği için yenilik yapmaya daha az teşvik ettiğinin" kanıtı olarak kaydetti.