29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 13:27 | Son Güncelleme: 07.07.2023 14:39

Wall Street Journal'dan Threads analizi: Meta, Twitter'a karşı doğru hamleler yapıyor

Mark Zuckerberg'in Twitter klonu, Elon Musk'ın Twitter'ını bozmak için doğru zamanlama ve ölçeğe sahip. Wall Street Journal yazarı Dan Gallagher Threads'in başarısına dair şu an soru işaretleri bulunsa da Twitter'ı rahatsız etmek de başarılı olduğunu yazdı
Wall Street Journal'dan Threads analizi: Meta, Twitter'a karşı doğru hamleler yapıyor

Bu bir kafes dövüşü değil ama Mark Zuckerberg Elon Musk'ı doğru yerden vuruyor olabilir.  Zuckerberg'in Facebook ve Instagram sosyal ağlarının ana şirketi Meta Platforms, perşembe günü Musk'ın Twitter'ını açıkça hedef alan Threads adlı yeni metin tabanlı uygulamayı piyasaya sürdü. Bu, Zuckerberg'in bir rakibini ilk kez kopyalaması olmadığı gibi, Musk'ın Twitter'ın mülkiyetini resmen devralmasından bu yana geçen çalkantılı sekiz ay boyunca Twitter'ın yeni bir versiyonunu yaratmaya yönelik ilk girişim de değil.

Diğer girişimler Twitter'ı etkilemedi

Mastodon, Post, Bluesky ve Spill gibi isimlere sahip bu girişimler, bu süre zarfında kullanıcı ilgisinde ani artışlar yaşadı. Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen Bluesky şu anda en çok ilgi gören girişim. Similarweb'e göre Bluesky iOS uygulamasının günlük kullanıcı sayısı, Twitter'ın kullanıcıların platformda okuyabilecekleri gönderi sayısını sınırlamaya yönelik tartışmalı bir politika açıkladığı gün iki kattan fazla artarak 240 bine ulaştı.

Ancak bu artışlar Twitter'dan çok büyük şeyler götürmedi.  Mastodon, Musk'ın sahipliğinin çalkantılı ilk günlerinde, geçen yılın Kasım ayında günlük ziyaretlerin kısa bir süre için 850 binin üzerine çıktığını gördü. Ancak Similarweb'in verilerine göre bu günlük trafik son üç ayda ortalama 100 binin biraz üzerinde seyretti. Buna kıyasla Twitter hala günlük 200 milyonun üzerinde ziyaret alıyor. 

Bu defa farklı olur mu?

Yine de bu sefer çok farklı olabilir. Yeni bir Twitter yaratmaya yönelik önceki girişimler hantaldı, bekleme listeleri vardı ve neredeyse hiç yerleşik bir kitle getirmedi. Threads ise zaten günde üç milyardan fazla kişinin giriş yaptığı bir sosyal ailesinin yeni bir uzantısı olacak. Visible Alpha'nın konsensüs tahminlerine göre Threads'in yönetileceği Instagram'da bu rakam bir milyardan fazla. Perşembe sabahı erken saatlerde Threads ile ilgili bir gönderide Zuckerberg, uygulamanın sadece yedi saat içinde 10 milyon kayıt aldığını iddia etti. Meta'nın hisse fiyatı resmi lansman öncesinde çarşamba günü yüzde 3 arttı.

Twitter'dan kaçan reklamverenleri de alabilir

Meta ayrıca Twitter'ın gerçek can damarı olan reklamcıların peşinden gidecek ticari güce de sahip. Facebook'un ana şirketi şu anda yıllık yaklaşık 115 milyar dolar reklam geliri elde ediyor. Musk kontrolü ele almadan önce Twitter yıllık 4,7 milyar dolar gelir elde ediyordu ve Tesla CEO'sunun karmaşık yönetimi altında platformun istikrarı konusunda endişelenen reklamverenlerin kaçışına neden oldu.

Çarşamba günü bir yazı kaleme alan reklam sektörü analisti Brian Wieser, "Twitter'ın Elon Musk döneminde kendi kendini patlatan maskaralıkları ve yeni girişimcilerin bu durumdan faydalanmadaki başarısızlığı, birilerinin Twitter'dan önemli tüketici etkileşimini ve reklamveren bütçelerini elde etmesi için bir fırsat olduğu anlamına gelmeli" dedi.

Musk'ın son hamlelerinin platforma daha da fazla zarar vermesi muhtemel görünüyor. Twitter bu hafta başında yaptığı açıklamada, kullanıcıların görüntüleyebileceği tweet sayısına getirilen sınırlamanın, spam ve botları kaldırmak için alınan önlemlerin bir parçası olduğunu belirtti. Şirket ayrıca sınırlamaların geçici olduğunu ve reklamlar üzerindeki etkisinin minimum olduğunu da ekledi. Ancak Twitter, sitenin güçlü kullanıcıları arasında popüler bir araç olan TweetDeck'te de değişiklikler yapıyor. Bu değişiklikler arasında TweetDeck'e erişim için yakında şirketin tartışmalı Twitter Blue planına abonelik gerekecek olması da yer alıyor. Uzun zamandır ücretsiz olan bir şey için en aktif kullanıcılarından ücret almak riskli bir adım. 

Elbette Threads, sahibinin yıllar içinde biriktirdiği pek çok şeyle birlikte geliyor. Twitter, Meta'nın toplam günlük kullanıcı tabanının yüzde 10'undan daha azına sahip olabilir ancak siyaset ve sosyal olaylardaki büyük rolü göz önüne alındığında bu durumu tartışmaya da açık.  Wells Fargo analisti Ken Gawrelski Çarşamba günü Twitter hakkında "Dijital kamu meydanı olma girişimi, misyonunda asil olsa da, yönetişim ve reklam talebi toplama konusunda zorluklarla dolu" diye yazdı ve Meta için artan gelir fırsatı gördüğünü ekledi. Ancak Zuckerberg için Musk'ı vurmak başlı başına bir ödül olabilir.