05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2023 20:29 | Son Güncelleme: 06.06.2023 07:40

WWDC 2023: İşte Apple'ın teknoloji zirvesinde duyurulan ürünleri

Apple, WWDC (Dünya Yazılım Geliştiricileri Konferansı) kapsamında yeni çözümlerini duyurdu. iOS 17 güncellemesini ilk kez bu zirvede paylaşan Apple'ın uzun süredir beklenen karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro da tanıtıldı

Apple’ın merakla beklenen WWDC 2023 etkinliğinin ilk günü sona erdi. YouTube üzerinden anlık olarak 1 milyonu aşkın kişinin canlı takip ettiği bu yılın WWDC’si, pek çok uzmana göre gelmiş geçmiş en önemli ürün lansmanlarından birine ev sahipliği yaptı.

iOS 17

Apple, Eylül ayında iPhone'ları iOS 17 yazılımıyla güncelleyecek. iOS 17 ile gelen yenilikler kilit ekranına getirilen yeni özelleştirmelerle başladı. Apple, iOS 17 ile Mesajlar, FaceTime ve Arama uygulamasına yeni özellikler ekledi. Örneğin; Mesajlar uygulamasında tek dokunuşla sohbetin başına gitmek, Check-in yapmak, sticker göndermek mümkün.

AirDrop, bir dosyayı Apple cihazlar arasında paylaşmanın en kolay yolu ve iOS 17, NameDrop adında yeni bir özellik getiriyor. NameDrop, kullanıcıların iPhone'larını veya iPhone ile Apple Watch'larını yakınlaştırarak kişi bilgilerini kolayca paylaşmalarına olanak tanıyor.

Haritalar uygulamasına çevrimdışı özelliği geldi; böylece önceden belli bir alanı indirerek, internet erişiminiz olmadığında adım adım yol tarifine erişebilecek, tahmini varış saatlerini görebilecek, yerinizi bulabilecek ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz.

iOS 17, klavyeye iyileştirmeler getiriyor. Özellikle İngilizce kullanıldığında otomatik cümle tamamlama çok daha iyi çalışıyor.

Apple, iPhone’ları aktif olarak kullanılmadıklarında, bir masa veya komodinin üzerine konulduğunda daha kullanışlı hale getirmek için iOS 17 ile kilit ekranına yeni işlev getiriyor.

iOS 17, hava durumu, takvim etkinlikleri, bildirimler gibi bilgileri akıllı ev ekranı stilinde gösteren yeni iPhone kilit ekranı arayüzü sunuyor. Apple buna Standby diyor. iPhone kilitlendiğinde ve yatay tutulduğunda yeni mod görünür oluyor. Ekrandaki bilgilerin okunmasını kolaylaştırmak için daha çık renkli yazılarla koyu arka plan kullanılıyor.

iOS 17 güncellemesi, yeni bir uygulamayı beraberinde getiriyor: Günlük (Journal) uygulaması. Etkinliklerinizi ve düşüncelerinizi günlük olarak kaydetmenize ve takip etmenize olanak sağlayan yepyeni bir uygulama. Kullanıcı davranışını analiz eden uygulama, yazmak isteyebileceğiniz olası konuları öneriyor ve yakınınızdaki arkadaşlarınızı bulabiliyor. Uygulama, metin mesajı, telefon araması ile entegre çalışıyor ancak tüm veriler ve günlük analizler iPhone’da kalıyor.

AirTag, en fazla beş kişiyle paylaşılarak, arkadaşlarınızın ve ailenizin Bul'daki bir öğeyi takip etmesine olanak tanıyor. Gruba dahil olan herkes, öğenin konumunu görebiliyor, ses çalabiliyor ve yakınlardayken paylaşılan AirTag'in konumunu tam olarak belirlemeye yardımcı olan Hassas Bulma özelliğini kullanabiliyor. Bu, diğer tüm Bul ağ aksesuarlarıyla da çalışıyor.

AirPlay, artık otellerde desteklenen televizyonlarla da çalışıyor ve seyahat ederken TV'de en sevdiğiniz içeriklerin keyfini kolayca çıkarabilmenizi sağlıyor. Apple, bu özelliğin yıl sonuna doğru seçkin otellerde kullanıma sunulacağını söyledi.

iOS 17, yeni erişilebilirlik özellikleri getiriyor. Apple, WWDC23 öncesinde yeni iPhone erişilebilirlik özelliklerini tanıtmıştı. Assistive Access adında yeni mod, arayüzü basitleştirerek kamera, fotoğraflar, müzik, aramalar, mesajlar uygulamalarına daha hızlı erişmenizi sağlıyor. Personal Voice, konuşma becerisini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan kişiler için geliştirilmiş, iPhone’un kişinin kendi sesine benzer bir ses oluşturmasına olanak tanıyan bir başka yeni özellik.

İşte iOS 17 güncellemesini destekleyen iPhone modelleri:

iPhone 14 Pro Max
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Plus
iPhone 14
iPhone SE (2022)
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 11 Pro Max
iPhone 11 Pro
iPhone 11
iPhone SE (2020)
iPhone XS Max
iPhone XS
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8 Plus
iPhone 8

MacBook Air 15

15.3 inç'lik Liquid Retina ekrana sahip model, Apple’ın iddiasına göre dünyanın en iyi 15 inç dizüstü bilgisayarı. 1080p kamera ve 3 mikrofon düzeni ile muhteşem video görüşmelere izin veren cihaz, 18 saatlik batarya ömrü sunuyor. Yaklaşık 1.5kg ağırlığa sahip cihaz, 11mm kalınlığı ile dünyanın en ince 15 inçlik dizüstü bilgisayarı olarak dikkat çekiyor.


MacBook Air 15 özellikleri

  • İşlemci: 8 CPU çekirdekli ve 10 GPU çekirdekli Apple M2
  • Depolama: 2TB'a kadar SSD
  • Bellek: 24GB'a kadr birleşik bellek
  • 1080p web kamerası
  • 500 nit parlaklığa sahip 15.3 inç Liquid Retina ekran
  • 6 hoparlör ile güçlendirilmiş ses sistemi
  • MagSafe, çift Thunderbolt ve kulaklık girişi
  • Fansız ve sessiz operasyon sunan tasarım
  • 1.5 kg ağırlık + 11mm gövdeye sahip ince tasarım

Apple’ın iddialarına göre 15 inçlik MacBook Air, en güçlü Intel MacBook Air’dan 11 kat daha güçlü ve 15 inçlik dizüstü bilgisayarlardan daha güçlü, daha uzun ömürlü ve daha yüksek çözünürlüklü. 15 inçlik boyutu ile farklı bir kitleye hitap edecek olan cihaz, gelecek haftadan itibaren 1299 dolara satılacak.

13 inçlik MacBook Air ise artık 1099 dolar fiyat etiketine sahip. M1 işlemcili Air ise hala satışta ve 999 dolar fiyat etiketine sahip. Standart M2 modeli gibi 15 inçlik MacBook Air; uzay grisi, gümüş, gece yarısı ve altın renk seçeneklerine sahip olacak.

macOS 14 (Sonoma)

macOS 14, kayda değer yenilikler getirmiyor. Yapılan düzenlemeler ve getirilen yenilikler daha çok Apple ekosistemine hizmet ediyor. Başlıca özellikler, masaüstünde widget desteğinin yanı sıra duvar kağıdı olarak da kullanılabilen yeni hareketli ekran koruyucular.

Apple'ın önceki yıllardaki sürüm stratejisine dayanarak, önümüzdeki haftalarda herkese açık beta olarak geliştirici beta sürümünde kullanıma sunulması bekleniyor. Genel kullanıma sunulması ise bu yılın sonlarına doğru bekleniyor.

Widget'lar artık masaüstündeki kısayollar ve göz atılabilir widget'lar ile bildirimler yerine masaüstünüzde gözükecek. Hatta Mac'inize uygulamayı yüklemeden iPhone widget'larını Mac'te çalıştırabilir, Pixelmator Pro gibi uygulamaları macOS masaüstünüzde kullanabilirsiniz. Widget’lar ayrıca yeni bir pencere açtığında arka planda kaybolacak şekilde tasarlanmış ki bu da odağı artıran bir durum.

macOS Sonoma, Apple silikonun gücünü kullanarak oyun konusunda da ciddileşiyor. Yeni Oyun Modu, daha iyi kare hızları için oyununuza CPU ve GPU'nuzda en yüksek önceliği veriyor ve AirPods ile Xbox ve PlayStation kumandalarından gelen girişlerdeki gecikmeyi önemli ölçüde azaltıyor. Mac’te oyun arzusunu göstermek için Apple Hideo Kojima'nın duyurusuyla birlikte Death Stranding Director's Cut'ın MacOS'a geleceğini de açıkladı.

Video konferans da bazı iyileştirmeler alıyor. Yüzünüz kamerada kalırken ekranınızı arkanızda göstermenizi sağlayan Presenter Overlay özelliği ve görünüşe göre tüm video konferans uygulamalarında kullanılabilen AR efektleri yenilikler arasında bulunuyor. Havai fişek gibi yeni efektler de var. Bunlar FacetimeZoomTeams ve daha fazlası dahil olmak üzere standart konferans uygulamalarıyla uyumlu olacak.

Sonoma ayrıca Apple'ın web tarayıcısı Safari için de önemli güncellemeler sunacak. Web uygulamaları artık bildirim desteği ve bunları dock'unuza sabitleme özelliğiyle normal macOS uygulamaları gibi çalışabilecek. Safari deneyimini iş için ya da kişisel olarak kullanmanıza bağlı olarak özelleştirebilmeniz için Profiller desteği de alıyor. Ek olarak özel gezinme pencereleri artık kullanmadığınız zamanlarda kilitlenecek şekilde değiştirildi. Apple ayrıca iCloud Anahtar Zinciri aracılığıyla parola ve şifre paylaşımını kolaylaştırmayı hedefliyor.

watchOS 10

Herhangi bir saat kadranını kullanıp, ardından widget'ları akıllı bir yığın halinde göstermek için dijital crown'u kullanabilrisiniz. Ayrıca saati yansıtan dinamik arka plan renkleri de sunmakta. Köşe simgeleri ve daha etkileyici bir yeni aktivite tasarımı da geliyor.

watchOS 10 ile birlikte Apple Watch, saatin kaç olduğunu göstermek için renkleri kullanılmakta ve Snoopy ve Woodstock saat kadranları ile bulunduğunuz yerde yağmur yağıyorsa Snoopy'nin üzerine yağmur yağacak.

Apple Watch, bluetooth özellikli bisiklet sensörlerine bağlanabilecek. Bisiklet uygulaması, canlı etkinliği iPhone'da da görüntülemenizi sağlar böylece telefonunuzu monte edebilir ve ekran olarak kullanabilirsiniz.

Yeni hücresel bağlantı ara noktaları, hücresel bağlantıya sahip olduğunuz en son konumun nerede olduğunu ve rotanız üzerinde herhangi bir operatörle acil durum araması yapabileceğiniz yerleri göstermekte. Kayıtlı ara noktalarınızın 3 boyutlu görünümünü içeren yeni bir yükseklik görünümü sunuyor.
Kontur çizgileri, tepe gölgelendirmesi ve yükseklik ayrıntılarının yanı sıra ilgi çekici noktalar ve patika başları içeren yeni topografik harita geliyor. Yeni parkurlar ve parkur başları keşfetmek için aramayı kullanılabilecek. Parkur adlarını, zorluk seviyelerini, yükseklik ve daha fazlası görüntülenebilecek.

Farkındalık uygulamasından anlık duygularınızı ve günlük ruh halinizi kaydedebileceksiniz. Nasıl hissettiğinizi seçmek ve kaydırmak için dijital crown kullanılacak. Nasıl hissettiğinize dair soruları yanıtlayabilecek ve depresyon ve anksiyete risklerini görebileceksiniz.

Kısaca yenilikler:

  • Widget'lar 
  • Yeni aktivite tasarımı
  • Yeni saat kadranları (Snoopy ve Woodstock)
  • Egzersiz için yeni Bisiklet desteği
  • Acil durumlar için hücresel bağlantı noktaları
  • Yeni topografik harita
  • Mental Sağlık Uygulaması

Vision Pro

Apple, her yıl düzenlediği geliştirici etkinliği WWDC'de iOS 17 güncellemesi, 15-inç MacBook Air, M2 Ultra çipi gibi ürün ve güncellemelerin arasında bulunduğu yeni teknolojilerini paylaştı.

Şirketin 2014'ten bu yana duyurduğu ilk yeni ana ürünü serisi Vision Pro başlığının da tanıtıldığı etkinlikte ürünün 3 bin 499 dolardan başlayan fiyatlarla gelecek yılın başlarında "apple.com"da ve ABD'deki Apple Store konumlarında satışa sunulacağı kaydedildi.

Apple'dan Vision Pro'ya ilişkin yapılan açıklamada ise ürünün şirketin ilk uzamsal bilgisayarı olduğu kaydedildi.

Vision Pro'nun, dijital içeriği fiziksel dünyayla harmanlarken aynı zamanda kullanıcıların başkalarıyla bağlantıda kalmasına olanak tanıdığı belirtilen açıklamada, ürün için "devrim niteliğinde" tanımlaması yapıldı.

Açıklamada, Vision Pro'nun kullanıcının gözleri, elleri ve sesi gibi mümkün olan en doğal ve sezgisel girdilerle kontrol edilen tamamen üç boyutlu bir arabirim sunduğuna işaret edilerek, ürünün iki ekranda 23 milyon pikseli bir araya getiren ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemine sahip olduğu belirtildi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta da geçen hafta yeni sanal gerçeklik gözlüğü Quest3'ü tanıtmıştı. Ürünün fiyatı 499 dolar olarak açıklanmıştı.