22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2023 18:43 | Son Güncelleme: 24.07.2023 19:02

115 milyon dolar yatırım aldı: ChatGPT'nin sahibi Worldcoin'i piyasaya sürdü

Geliştirdiği yapay zeka destekli ChatGPT platformuyla dünya genelinde milyonlarca insana dokunmayı başaran OpenAI'dan yeni bir proje daha geldi. Şirketin CEO'su Sam Altman tarafından kurulan bir blockchain projesi Worldcoin bugün kullanıma sunuldu
115 milyon dolar yatırım aldı: ChatGPT'nin sahibi Worldcoin'i piyasaya sürdü

OpenAI CEO'su Sam Altman’ın kurucu ortaklarından olduğu dijital kimlik ve kripto ödeme sektörü odaklı proje Worldcoin’in lansmanı gerçekleşti. Kullanıcılar, protokol uyumlu World App'i indirerek payını rezerve edebilecek. Ardından Orb'u ziyaret ettikten sonra bir World ID alabilecekler. ID ile kullanıcıların, online ortamda gerçek ve benzersiz bir kişi olduğunu kanıtlaması sağlanacak.

Projenin beta döneminden bu yana 2 milyon kullanıcısı var ve Pazartesi günkü lansmanla birlikte Worldcoin kendi operasyonlarını 20 ülkede 35 şehre ölçeklendiriyor. İlgiyi artırmak adına da belirli ülkelerde kaydolanlara Worldcoin'in kripto para token'ı WLD verilecek.

Worldcoin nedir?

Worldcoin projesi, yapay zeka ile kripto endüstrisini birbirine bağlama amacı taşıyor. Kripto sektöründe son zamanlarda öne çıkan dijital kimlik konusuna odaklanılan projede daha önce benzeri görülmemiş bir teknoloji kullanılacak.

Worldcoin, dünya çapında 2 milyon kullanıcıya ulaştı. Özellikle Japonya ve Güney Kore’den katılımlar dikkat çekiyor.

Buna göre Worldcoin projesinde kullanıcıların dijital kimlikleri oluşturulurken göz bebeklerini tarayan ve “Orb” adı verilen bir cihaz kullanılacak. Böylece kullanıcılar, World ID olarak tanımlanan kişilik kanıtına sahip olacak. 

İyi bir başlangıç yaptı

WLD'nin fiyatı Pazartesi günü erken işlemlerde yükseldi. Binance'in web sitesine göre, dünyanın en büyük borsası Binance'de 5,29 dolarlık bir zirveyi dokundu. Worldcoin, 0,15 dolarlık bir başlangıç fiyatından 2,49 dolara ulaştı ve 25,1 milyon dolarlık işlem hacmi gördü.

Proje lansmanıyla birlikte OP Mainnet adlı Blockchain ağı da duyuruldu. Ayrıca projenin yerel varlığı Worldcoin’in ilk dağıtımı dijital kimliğini alan kullanıcılara dağıtıldı. Ekip, Orb taramasının daha fazla ülkede yapılabilmesi için çaba gösteriyor.

Kurucu ortak Alex Blania Reuters'e verdiği demeçte, blok zincirlerinin kimlik bilgilerinin gizliliğini koruyacağını ve tek bir varlık tarafından kontrol edilemeyecek veya kapatılamayacak şekilde saklayabileceğini söyledi.

Proje, ChatGPT gibi son derece insani bir dil üreten yapay zeka sohbet botları çağında World ID'lerin gerekli olacağını söylüyor. World ID'ler yani dünya kimlikleri, gerçek insanlar ile çevrimiçi yapay zeka botları arasındaki farkı anlamak için kullanılabilir.

Worldcoin'i ortaya çıkaran şirket Tools for Humanity, C serisi yatırım turunda Blockchain Capital liderliğinde 115 milyon dolar yatırım aldı. C serisine katılan yatırımcılar arasında a16z (Andreessen Horowitz), Bain Capital Crypto ve Distributed Global yer aldı.

Altman Reuters'e verdiği demeçte Worldcoin'in, ekonominin üretken yapay zeka tarafından nasıl yeniden şekillendirileceğini ele almaya da yardımcı olabileceğini söyledi ve şu sözleri kaydetti: "İnsanlar yapay zeka tarafından güçlendirilecek ve bunun da büyük ekonomik etkileri olacak"

Projeye tepki gösterenler de var

Bununla birlikte proje, insanları benzersiz bir yöntemle kayıt altına aldığı için Endonezya, Şili ve Gana gibi ülkelerde tepkiyle karşılaştı. Lansman öncesinde çeşitli baskılara ve dava süreçlerine maruz kalan projenin kendisini mevcut küresel düzenleyici ortama nasıl kabul ettireceği ise bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor. Öyle ki proje, şu an ABD’de geçerli değil. Şirketin kurucu ortakları, ABD’de düzenleyici netliğinin eksikliğine dem vurarak projenin ABD’de başlatılamaması nedeniyle bu eksikliği bir utanç olarak yorumladı.