08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 09:55 | Son Güncelleme: 22.04.2023 09:57

Arcturus varyantıyla pandemi geri döner mi?

Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı pandeminin en ölümcül dalgasına sebep olmuştu. Şimdi aynı ülkede endişe veren ‘Arcturus’ varyantı dünya için yeni bir tehlike mi?
Arcturus varyantıyla pandemi geri döner mi?

Covid-19 salgınında Omicron’dan sonra garip harf kombinasyonlarıyla ortaya çıkan alt varyantların hiçbiri, neyse ki, yeni bir dalga oluşmasına sebep olmadı. Şimdi aynı endişe bir kez daha XBB.1.16 adı verilen ve ‘Arcturus’ olarak da anılmaya başlanan yeni mutasyonla ortaya çıktı. Varyantın çıkış noktası milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği Delta dalgasının çıkış noktası olan Hindistan.

Hatta ABD basınında çıkan son haberlere göre Arcturus Amerika’ya da ulaştı. Halen ABD’deki Covid pozitif vakalarının yüzde 7’sini bu varyant oluşturuyor. Daha önce Kraken adı verilen XBB.1.5 varyantıyla benzer bir endişe yaşanmış ancak korkulan olmamıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın takip altında dediği yeni varyant Hindistan ve çevre ülkelerde vaka sayılarında yüzde 500’e varan artışa sebep oldu.

Acil durum tatbikatı

Bazı Hint eyaletleri maske zorunluluğunu geri getirdi. Pandeminin geri dönme olasılığına karşı Hindistan’daki hastanelerde acil durum tatbikatları gerçekleştirildi. Şimdiye dek bu varyanta Hindistan dışında 28 ülkede daha rastlandığı açıklandı. İşin ilginç yanı Arcturus’un diğer varyantların aksine yeni bir semptomla birlikte geliyor olması. Enfekte olan çocuklarda gözlerin kızarması ve yoğun çapak oluşumu gözlendi. 

74 ülkede yüzde 20 üzerinde artış

Dünya Sağlık Örgütü aylık pandemi durum raporunu yayınladı. Vaka ve ölümlerdeki genel düşüş sürüyor. Ancak, 74 ülkede son 28 günde yeni vaka sayısında yüzde 20 ya da daha yüksek oranda artış var. Güney Doğu Asya ve Orta Doğu’da Arcturus varyantı nedeniyle artış görülüyor.