26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Aşılanan kişi sayısı, vaka sayısını geçti

Dünyada aşılananlar 105 milyonu buldu
Aşılanan kişi sayısı, vaka sayısını geçti
Dünya, Covid-19 mücadelesinde çok önemli bir eşiği aştı. Çarşamba akşam saatlerinde alınan verilere göre, dünya üzerinde Covid-19 aşısı olan kişi sayısı, bugüne dek bu hastalığa yakalananların sayısını geride bıraktı. Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” projesi ve 75 ülkeden toplanan verilere göre çarşamba akşamı itibariyle dünyada Covid-19 aşısı olanların sayısı 105 milyon 412 bin 110 oldu. Salgının başlangıcından bu yana Covid-19’a yakalananların sayısı ise perşembe sabahı itibariyle 104 milyon 732 bin 441 olarak gerçekleşti. Aşılanan kişi sayısı artarken, hastalığa yakalanan kişi sayısındaki azalma dikkat çekici olsa da, bu iyileşme aşı kampanyasından çok karantina önlemlerine bağlanıyor.

İsrail açık ara önde gidiyor

İsrail, nüfusunun yarıdan fazlasını aşılayarak bu kampanyada en büyük başarıyı sağlayan ülke. Oksijen’in geçen haftaki sayısında yayınlanan Financial Times haberinde, bu başarının İsrail ile Pfizer arasındaki özel anlaşmadan kaynaklandığı belirtilmişti. Pfizer ile anlaşma yapan İsrail yönetimi, kendilerine nüfusa yetecek kadar aşı verildiği taktirde hızlı bir aşılama yapmayı ve bunun sonuçlarını paylaşmayı kabul etmişti. İsrail’in bir tür pilot ülke olma teklifini kabul eden Pfizer, “Kendi aşısının başarısını kesin olarak kanıtlayıp rakip firmaların önüne geçme amacıyla” Netanyahu hükümetiyle el sıkışmıştı. Southampton Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırmaları bölümünden Michael Head, “İsrail’in aşı kampanyasının hastalığın yayılma hızını düşürdüğüne dair kanıtlar var” diyor. Bu sözler anlaşmanın her iki taraf için de başarıya ulaşabileceğini gösteriyor. Edinburgh Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı bölümünden Profesör Devi Shridar ise “2 milyon kişi bu hastalık nedeniyle can verdi. Bunun üzerine 2 milyon daha kayıp vermeden bu işin sonuna geleceğimiz konusunda iyimserim” diyerek aşı kampanyası konusunda umut veren sözler söyledi.

Onaylı aşı sayısı 12’ye yükseliyor

Dünyada şu an bir ya da daha fazla ülke tarafından onaylanan 10 aşı bulunuyor. ABD merkezli Novavax ve Johnson & Johnson tarafından geliştirilen iki aşının daha Covid-19’a karşı etkili olduğu açıklandı. Bu aşıların da onaylanması durumunda onaylı aşı sayısı 12’ye yükselecek. Novavax’ın Faz-3 çalışmalarında yüzde 89 etkili olduğu belirtilirken, aşının İngiltere varyantına karşı koruma etkisinin yüzde 86, Güney Afrika varyantına karşı ise yüzde 60 olduğu anlaşıldı. Novavax Güney Afrika varyantına karşı da özel bir aşı için çalışmaya başladıklarını duyurdu.  Johnson & Johnson’ın alt kuruluşu Janssen tarafından geliştirilen aşı ise yüzde 66 etkinlik gösterdi. Maliyetine dağıtılacak olan bu aşının en büyük avantajı ise tek doz olması.