26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2021 13:19 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Büyük kentlerde restoran ve kafelerin Mart başında açılması kolay değil

Sağlık Bakanı Koca, haftalık vaka sayısı yüzbinde 10’un altına düşen illerde kısıtlamaların kalkabileceğini açıkladı. İstanbul’daki vaka sayısı bu sınırın 6 kat üzerinde
Büyük kentlerde restoran ve kafelerin Mart başında açılması kolay değil

Türkiye’de kademeli normalleşmeye geçişin 1 Mart’tan itibaren başlayacağının açıklanması, neredeyse 1 yıldır kan ağlayan esnafı umutlandırdı. Başta restoran ve kafe gibi işletmeler olmak üzere pek çok işyeri sahibi kısıtlamaların gevşemesini bekliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Sabah Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’na yaptığı açıklamaya göre kademeli esneme programında illerin hasta sayısına göre 4 ayrı sınıfta değerlendirileceğini belirtti. Sınıflandırma, haftalık toplam vaka sayısına göre şu şekilde olacak:

Mavi kategori (düşük risk): Yüzbinde 10’un altında vaka görülen iller.

Sarı kategori (orta risk): Yüzbinde 11-35 arasında vaka görülen iller.

Turuncu kategori (yüksek risk): Yüzbinde 36-100 arasında vaka görülen iller.

Kırmızı kategori (çok yüksek risk): Yüzbinde 100, yani binde 1’in üzerinde vaka görülen iller.

Mavi’ye geçen normalleşecek

Bakan Koca’nın açıklamalarına göre, “mavi kategoriye geçen” illerde hafta içi ve hafta sonuna yönelik kısıtlamalar kaldırılabilecek. Bu durumda restoran ve kafeler başta pek çok işletme normal çalışma rutinine geri dönebilecek.

Açıklamaya göre illerin durumu haftalık olarak duyurulacak. Tedbirlerin değişip değişmeyeceği ise iki haftada bir gözden geçirilecek. Örneğin sarıdan turuncuya geçen bir il tedbirlerin geleceğini bilecek ve ona göre önlem alacak.

Veya sarı kategorinin alt sınırına yaklaşan bir il, biraz daha çabayla mavi kategoriye geçip normalleşmeye kavuşabileceğini önceden kestirebilecek.

Büyük kentlerde son durum

Bakanlığın son açıkladığı rakamlara göre bazı büyük illerde son durum şöyle: Bursa haftada yüzbinde 34, Ankara ise 35 hastayla orta risk grubunun üst sınırında. İzmir (44), İstanbul (60), Antalya (78) ile turuncu kategoride, yani yüksek riskli iller sınıfında yer alıyor.

İstanbul'da normalleşme yakın değil

Bu verilere göre özellikle İstanbul ve Antalya için en azından Mart’ın ilk yarısında normalleşmeye geçiş beklemek mümkün görünmüyor.

Haftada yüzbinde 60 vaka görülen İstanbul’da, düz hesap 15 milyon nüfusa göre 7 günde 9 bin, günde ise 1.285 vakaya rastlanıyor. İstanbul’un mavi kategoriye geçerek normalleşmesi için haftada 1.500, günde ise 215 vakaya kadar düşmesi gerekiyor. Bunun için de vaka sayısının şu andaki seviyesinin altıda birine inmesi gerekiyor.

Rakamlar büyük kentler için normalleşme beklentisini biraz geciktirse de, esnafın umudu etkin bir biçimde ilerleyen aşılama kampanyasında. Bu yazının yayına hazırlandığı sırada ilk doz aşı uygulanan kişi sayısının 5 milyon 354 bini, ikinci doz uygulanan kişi sayısının da 966 bini geçmesi sadece esnafı değil, kısıtlamalardan bunalan tüm halkı biraz olsun umutlandırıyor.