13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2022 10:46 | Son Güncelleme: 27.04.2022 16:59

Çin'de insana bulaşan ilk H3N8 kuş gribi vakası tespit edildi

Çin'de kuş gribinin H3N8 varyantı ilk kez 4 yaşındaki bir çocukta görüldü. Virüsün insanlar arasında yayılma riskinin düşük olduğu açıklansa da ülkedeki kapanmaların asıl nedeninin kuş gribi olup olmadığı tartışılmaya başlandı
Çin'de insana bulaşan ilk H3N8 kuş gribi vakası tespit edildi

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) Henan eyaletindeki Zhumadian şehrinden bir çocuğun, 5 Nisan’da ateş ve diğer semptomlar geliştirdiğini ve durumu kötüleşince 10 Nisan’da hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Yetkililer 4 yaşındaki çocuğun vücudunda H3N8 tipi kuş gribi virüsünün enfeksiyonuna rastlandığını açıkladı. 

"Enfekte etme yeteneğine sahip değil"

İlk değerlendirmelere göre varyantın henüz insanları etkili bir şekilde enfekte etme yeteneğine sahip olmadığı ve büyük ölçekli bir salgın riskinin düşük olduğu açıklandı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yaptığı açıklamada, yakın temasta virüs bulaşmadığını duyurdu.

Kapanmaların ardındaki asıl neden mi?

Çin'de Covid-19 vakalarının artması ve 'sıfır vaka' politikası nedeniyle Şanghay'ın da aralarında bulunduğu pek çok şehirde kapanma kararları alınmıştı. Ortaya çıkan şüpheli vaka sonrasında, kapanmanın ardındaki asıl nedenin kuş gribi olup olmadığı tartışmaları alevlendi. Çinli yetkililerden ise bu konuda ayrı bir açıklama yapılmadı. 

Pekin'de 8 bölge daha riskli ilan edildi

Pekin Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamada, yeni vakaların tespit edildiği bir bölgenin yüksek riskli, 7 bölgenin ise orta riskli ilan edildiği belirtildi. Daha önce kentteki bir bölge yüksek riskli, 5 bölge ise orta riskli ilan edilmişti.

Risk bölgelerinde kademeli tedbirler uygulanırken birden çok vakanın görüldüğü konut ve iş yeri binaları karantina altına alınıyor. Kentte son 24 saatte 34 yeni vaka tespit edilirken 22 Nisan'da bu yana kaydedilen vaka sayısı 113'e çıktı. Pekin'e bağlı 11 merkez ilçe ve bir özel ekonomik bölgede toplu testler uygulanıyor.