26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 29.10.2022 22:53

Covid gelecek yılları nasıl etkileyecek?

Salgın bitti kurtulduk mu, yoksa Covid etkisini hissetmeye devam edecek miyiz? The Guardian, alanında uzman 7 bilim insanına virüsün önümüzdeki yıllarda hayatımızı nasıl etkileyeceğini sordu
Covid gelecek yılları nasıl etkileyecek?

Dünyada birçok araştırma gösteriyor ki koronavirüs bizi sadece bir süreliğine hasta etmedi, birçok organımıza da bazıları kalıcı olmak üzere zarar verdi. Milyonlarca insan uzun Covid adı verilen ve hastalığın belirtilerinin aylar hatta bazen yıllar sürdüğü durumdan şikayetçi. The Guardian’a konuşan uzmanlar bu durumu yorumladı.
Prof. Ziyad Al-Aly, St. Louis Üniversitesi: En büyük endişem kronik hastalıkları olan çok sayıda insanla karşı karşıya kalmamız. Uzun Covid basit bir durum değil. Sadece sürekli yorgunluk hali ve zihin karmaşasına değil, diyabet riskinin artışına, böbrek problemlerine ve nörolojik rahatsızlıklara da sebep oluyor. Yorgunluk bir süre sonra geçer ama diğer problemleri bir ömür boyu çekmek zorunda kalabiliriz.
Dr. Shamil Haroon, Birmingham Üniversitesi: Sadece İngiltere’de ‘uzun Covid’ belirtileri gösteren 2 milyon kişi var. Bu çok yüksek bir rakam. Özel klinikler kurup herkesi orada tedavi edemeyiz. Ayrıca tedavide neyin işe yarayacağını da hâlâ bilemiyoruz. .