20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 01.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 01.12.2022 10:47

Mesele aşı değil anlamadınız mı?

ABD'nin en büyük aşı karşıtı gruplarından birinin, topladıkları paraları liderlerinin lüks hayatını finanse etmek için kullandığı ortaya çıktı
Mesele aşı değil  anlamadınız mı?

Pandemi ile mücadelede dünya en çok sosyal medyada örgütlenen aşı karşıtı gruplardan çekti. Çoğu kendilerine menfaat sağlamak için kurulan bu grupların ABD’deki en büyüğü milyonlarca dolarlık yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor. Meğer, aşı karşıtı kampanyalara destek için toplanan paralar grubun kadın liderinin lüks yaşamını finanse etmek için kullanılmış.

Bilimden kopuk komplo teorilerini halkı etkilemek için kullanan aşı karşıtı gruplar sadece binlerce insanın gereksiz yere ölmesine sebep olmakla kalmadı, pandemi ile mücadelede en ön saflarda yer alan doktorların da sayısız hakarete ve saldırıya uğramasına sebep oldu. Aşılamanın düşük kaldığı Batı ülkelerinden biri olan ABD’de bu tür gruplar içinde en ön plana çıkan ise America’s Frontline Doctors (Amerika’nın Ön Saflarındaki Doktorlar) isimli oluşumdu. Bunun diğer aşı karşıtı gruplardan ayrılan yönü liderlerinin ülkede tanınan bir doktor olan Simone Gold olmasıydı. Gold, halka aşılardan uzak durmaları çağrısını yaparken hiçbir etkinliği olmadığı sonradan anlaşılan ivermectin ve hydroxychloroquine gibi ilaçların da reklamını ve satışını yapmalarıydı. Sonraları, Türkiye’nin de bir dönem stok yaptığı bu ilaçların aslında Covid-19’u önlemekte hiçbir etkisi olmadığı, aksine vücuda büyük zararlar verdiği anlaşılmıştı.

Lüks malikane, otomobil, özel uçak

Acil servis doktoru olan Gold’un liderlik ettiği America’s Frontline Doctors (AFLDS), aşı karşıtlığını daha da ileri götürerek aşırı sağ görüşlü siyasi eylemlere de imza attı. Ülkenin işgal edilmek istendiği, insanların özgürlüklerinin ellerinden alınacağı söylemleriyle eski Başkan Donald Trump destekçileri arasında yer aldılar. Daha da vahimi, Trump’ın çağrısıyla 6 Ocak 2021’de gerçekleşen Kongre Binası işgalinde de en ön saflardaydılar. Yaralanan bir polis memuruna tıbbi müdahalede bulunmayı reddettiği için büyük tepki çeken Dr. Simone Gold, işgalde oynadığı rol nedeniyle 60 gün hapis yattı.

Gold hapisteyken liderlik ettiği örgütün kirli çamaşırları da bir bir ortalığa döküldü. Kadın doktorun ayda 50 bin dolarlık kredi kartı harcamalarını bağışçılardan gelen fonlarla ayakta duran örgüte fatura ettiği, kendisine 1.5 milyon dolarlık bir ikramiye yazdığı, Florida’da kendisinden 20 yaş küçük erkek iç çamaşırı modeli olan sevgilisiyle yaşamak için ‘dernek merkezi’ adı altında 3.6 milyon dolarlık bir malikane alıp bir Mercedes marka lüks otomobil başta olmak üzere birçok makam aracını da adına kaydettirdiği anlaşıldı. Sevgilisine 70 bin dolar maaş bağlatan, evinin aylık 5 bin 600 dolarlık temizlik masrafını bile ödeten Gold’un her biri 100 bin dolara mal olan özel uçakla yaptığı tüm seyahatler de yine bağışçılardan toplanan paralardan karşılandı. Halen bankada duran 7 milyon dolarlık bütçeye erişim hakkı olduğunu savunan Gold’a dernek üyeleri dava açtı.