23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Pfizer/BioNTech daha koruyucu, Sinovac’ı alerjisi olanlar tercih etmeli

Harvard Ünirvesitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Emrah Altındiş, Oksijen’in sorularını yanıtladı. “Aşılardan tereddüt etmek için hiçbir neden yok” diyor
Pfizer/BioNTech daha koruyucu, Sinovac’ı alerjisi olanlar tercih etmeli
Pfizer/BioNTech ve Çin’in Sinovac aşısını koruyuculuk, güvenilirlik ve yan etki açısından değerlendirebilir misiniz? Türkiye’de Pfizer/BioNTech aşısına dair garip bir ön yargı oluşmuş. Oysa Pfizer aşısı hem güvenli hem de Sinovac aşısından daha koruyucu. Bu aşı İsrail’de, Avrupa’da ve ABD’de 10 milyonlarca kişiye; başta yüksek risk altında olan, 65 yaş üstü bireylere uygulandı. Bugüne kadar tek  bir ağır yan etki görülmedi. Dolayısı ile Pfizer aşısı konusunda kafasında soru işareti olanların rahatlıkla bu aşıyı yaptırmalarını öneririm. Biraz daha detaylı bilgi verir misiniz? İsrail 2’nci pikin ortasında; Aralık ayında kitlesel aşı kampanyasına başladı ve bu yaygın uygulama ile hem ölümler hem de vakalar hızla azaldı. Tıp alanında en önemli dergilerden New England Journal of Medicine’da geçtiğimiz günlerde yayınlanan çalışmada İsrail’de aşı olmuş 596 bin 618 kişiyi, aşı olmamış 596 bin 618 kişi karşılaştırılıyor.  Pfizer/BioNTech’in ilk dozundan 7 gün sonra semptomlu hastalığı yüzde 57, hastaneye yatışı yüzde 74, ağır hastalığı yüzde 62, ölümü yüzde 72 oranında engellediğini buluyorlar. İkinci dozdan sonra sonuç ne oluyor? 2’nci dozdan 7 gün sonra semptomik hastalık yüzde 94, hastaneye yatış yüzde 87, ağır hastalık yüzde 92 düşüyor; ölüme karşı tam koruma sağlıyor. Dolayısıyla aşı hem güvenli hem de koruyucu. Her ne kadar farklı şartlarda test edilmis olsa da, bu oranlara gore Pfizer aşısı Sinovac aşısından daha da koruyucu. Bu aşının başka özellikleri de var mı? Çok önemli üç noktayı sayabiliriz. Birincisi, aşılamadan sonra en az 6 ay koruyor olması. Muhtemelen etkisi daha da uzun sürecek… İkincisi, hamile ve emziren annelerde de denendi, güçlü bir antikor yanıt oluşturdu. Üçüncüsü ise İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı da koruyucu olduğu görüldü.
Harvard Ünirvesitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Emrah Altındiş
Harvard Ünirvesitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Emrah Altındiş
Yan etkileri neler? Bu aşı 2’nci dozdan sonra yaklaşık bir gün süren yan etkiler yapabiliyor. Bunlar; ateş, yorgunluk, bedende eklem ağrısı. Ancak bu etkiler 1-2 gün içinde geçiyor. Bu etkinin nedeni, oluşturduğu çok güçlü bağışıklık yanıtı. Pzifer mRNA aşısı. Bu aşılarla ilgili, “DNA’ya girip kanser yapacak, otoimmün hastalıklarına yol açacak” gibi iddialar var.  Bunlar saçmalık çünkü RNA, DNA’ya giremez. Aşı otoimmün hastalık yapmaz, yapmamıştır. Bir de aşının kanser yapacağı ya da kısırlığa yol açacağı dedikoduları çıkmış, bunlar da bilimle alakası olmayan saçmalıklar.

10.5 milyon kişinin verisi incelendi

Sinovac aşısı ile ilgili ne veriler var? Sinovac aşısı dünyanın pek çok ülkesinde on milyonlarca uygulanmış durumda ve bugüne kadar, bu aşının hiçbir ağır yan etkisi görülmedi. Aşı güvenli.  Koruyuculuk oranı nedir? Son olarak Şili’de yapılan araştırma açıklandı. Araştırma 2 Şubat ile 1 Nisan tarihleri arasında 10.5 milyon insanın verisine bakılarak hazırlandı. Bu grupta 4 milyon kişi bir ya da iki doz aşısını olmuş, 6.5 milyon kişi aşılanmamış şekilde verileri değerlendirilmiş. Dolayısıyla burada elimizde devasa bir kaynak var ve bundan ötürü çok güvenilir. Sinovac, semptomatik enfeksiyona karşı yüzde 65, hastaneye yatışa karşı yüzde 85 ve ölümlere karşı yüzde 80 etkili. Varyantlara karşı etkisi nedir? Bu çalışmanın yapıldığı tarihlerde hem İngiltere hem Güney Afrika hem de Brezilya varyantları etikiliydi. Dolayısıyla bu çalışmada bu aşının varyantlara karşı da aslında etkinliği test edilmiş oldu.

Pfizer/BionTECH daha güçlü

Türkiye’de her iki aşı da var ve insanlar arasında en yaygın soru “Hangisini seçmeliyim?” Siz bu soruyu nasıl cevaplarsınız? İki aşı da koruyucu ve güvenli. Ben Türkiye’de olsam önüme gelen ilk aşıyı olurdum. Ancak tercih hakkımız varsa, veriler Pfizer aşısının Sinovac’a göre daha güçlü bir yanıt oluşturduğunu ve daha koruyucu olduğunu gösteriyor. Pfizer yerine Sinovac aşısını tercih etmek aşırı alerjik bireyler için iyi bir tercih olabilir. Ayrıca bu bireylerin aşılama esnasında aşılama yapan ekibi bu konuda bilgilendirmesi ve bir süre gözetim altında kalması gerekiyor. Ruslar’ın Sputnik V aşısı da geliyor. Bu aşı ile ilgili ne söylersiniz? Sputnik V aşısının Faz III calışmalarının ilk sonuçları Şubat ayında yine tıp alanında çok önemli bir dergi olan Lancet’de yayınlandı. Bu çalışmada aşı olan 16 bin 501 kişi, aşı olmayan 5 bin 476 kişiyle karşılaştırıldı. Bu çalışmada aşının hem ağır bir yan etkisi olmadığı hem de etkinliğinin yüzde 91.6 olduğu gösterildi. Dolayısı ile yine çok güvenli ve güçlü bir aşı. Örneğin, koruyuculuk ilk aşıda yüzde 57 diyoruz. Bu yüzde neyi ifade ediyor?  Örneğin Sinovac aşısının koruyuculuğu yüzde 80 olarak açıklanmış. Bunu en basit şekilde normal şartlarda hastalansa ölecek 100 kişiden 80 kişinin ölmeyeceği olarak tercüme edebiliriz. Bir yıl içinde pandemiye karşı birden fazla aşı bulundu. Ama neden hala tünelin ucundaki ışık görünmedi? Sorun tüm dünya nüfusuna yetecek sayıda aşı olmaması. Bunun da tek çözüm yolu patentlerin ve aşı teknolojilerinin hızla dünyadaki diğer aşı üreticileriyle paylaşılıp, aşı sayısının arttırılması. Bugün var olan aşıların neredeyse hepsi kamu fonları ile desteklendi. Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşılarının üretim sürecine sadece ABD’de devlet 12 milyar dolar aktardı. Almanya yaklaşık 500 milyon euroyu Pfizer’in ortağı Biontech’e verdi. Dolayısı ile insanlar vergileri ile zaten bu aşıların geliştirilme sürecini finanse etti, şimdi şirketlerin para hırsından ve yeterli aşı olmamasından ötürü, yüz binlerce, belki milyonlarca insanın önlenebilir bir hastalıktan öleceği günleri yaşamaya başladık... Umuyorum insanlık bu ahmaklıktan geri adım atabilir.