20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 27.02.2021 18:14 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Prof. Dr. Uğur Şahin normale dönüş beklentisi açıkladı

BioNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, Mayıs sonunda ya da Haziran başında normal yaşama dönülebileceğini belirtti
Prof. Dr. Uğur Şahin normale dönüş beklentisi açıkladı

Dünya çapında ilk onaylanan Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, Mayıs sonunda ya da Haziran başında yeni vaka ve vefat sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyledi. Alman Der Spiegel dergisi ve Bild gazetesine konuşan Uğur Şahin, “Önemli kriter o döneme kadar yeterli sayıda insanın aşılanmış olması. Ancak Covid-19'un kontrol altına alınması, virüsün artık bulaşmayacağı ve tamamen biteceği anlamına gelmiyor. Sadece normal bir yaşama tekrar dönebileceğimiz anlamına geliyor'' dedi. Mutasyonların vaka ve vefat sayılarını artırdığını belirten Şahin, endişesini dile getirdi: “Görünen o ki, yeni mutasyonlar nedeniyle aşıyla sürü bağışıklığı sağlanmadan yeni bir ivme kazanacak."

"Aşının bu kadar etkili olmasını beklemiyordum"

İsrail'deki çalışmalar sonucu Pfizer-BioNTech aşısının mutasyonlara karşı etkili olduğunun ispatladığına değinen Şahin, “Tünelin ucundaki ışığı görüyoruz. Aşının etkinliği sayesinde hem virüsün bulaşması hem de virüsün insan içindeki gelişimi engelleniyor. Ben aşının bu kadar etkili olmasını beklemiyordum" dedi.

"İki yılda bir aşı olmak gerekecek"

Covid-19 mutasyonları nedeniyle iki doz aşı olanların gelecek sene üçüncü doz aşıya da ihtiyaç duyabileceklerini vurgulayan Şahin, aşıların yeni normalin bir parçası haline gelebileceğini söyledi: “Toplumda bağışıklığı sürekli hale getirmemiz virüsle mücadelede önemli. Büyük bir olasılıkla karşımıza çıkabilecek mutasyonlara karşı her iki yılda bir aşıyı tekrar etmek gerekecek. Grip aşısındaki durum, Covid-19 için de geçerli olacak. Bu artık bizim yeni normalimiz olacak."