02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 10:57

‘Uzun Covid’ artık nörolojik hastalık

Japonya’da yapılan son araştırma Covid’e yakalanan her 4 kişiden birinin 18 ay sonra bile hastalık belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı. ‘Uzun Covid’in en önemli etkisi beyinde görülüyor. Öyle ki uzmanlar artık bu durumu nörolojik bir hastalık olarak değerlendiriyor
‘Uzun Covid’ artık nörolojik hastalık

Covid-19’a sebep olan koronavirüsün etkisinin sadece akciğer ve kalp gibi kritik organları değil, tüm yaşayışın merkezi olan beyni de derinden etkilediği anlaşılıyor. Scientific American dergisi virüsün beyinde yol açtığı değişiklikleri son sayısında kapak konusu yaptı.


Dergi, “Milyonlarca insanı etkileyen ‘Uzun Covid’ artık beyin ve sinir sistemini etkileyen nörolojik bir hastalık olarak görülüyor” ifadesini kullandı. Scientific American’a göre son araştırmalar Covid virüsünün beyin ve sinir sistemine ulaşmasının düşünme ve konsantrasyon zorluğu, hafıza problemleri gibi zihinsel sorunların yanı sıra ağrı, aşırı yorgunluk hali, hızlı nabız gibi sinir sistemi kaynaklı rahatsızlıklara da sebep olabileceğini ortaya koydu.

2021 yılında yapılan 41 araştırmanın meta analizi yapıldığında Covid hastaları arasında “Uzun Covid’’ oranının yüzde 43’e varabildiği görüldü.

Virüsün genetik materyalleri ve viral proteinler burnun derinliklerindeki hücrelerde tespit edildi. Beyin nöronları burun mukozasına kadar uzandığı için virüs bu şekilde kalp ve nefes alıp vermeyi kontrol eden beyin bölgelerine de yayılabiliyor. Aynı zamanda ‘astrocytes’ isimli kritik nöron destek hücresini de enfekte edebiliyor. Bu bölgelerdeki virüsün 3-8 ay arasında burada yerleşerek sinir sistemi ve beyni olumsuz etkilediği anlaşıldı.