25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 23.12.2022 23:34

Ya Çin’den yeni bir mutasyon çıkarsa…

Çin ülke çapında düzenlenen protestoların ardından bir gecede ‘sıfır Covid’ politikasından vazgeçti. Şimdi ülkede vaka sayısı çığ gibi büyüyor. Bu kış Çin’de yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybedeceği hesaplanıyor. En büyük korku ise Omicron’dan çok daha tehlikeli varyantların ortaya çıkması
Ya Çin’den yeni bir mutasyon çıkarsa…

Sadece haftalar önce, Çin’de Covid’e yakalanmak belirsiz bir süre toplama merkezlerinde karantinaya alınmak, tüm apartmanın kilitlenmesi, komşuların günlerce, bazen haftalarca evlerinde hapsolması anlamına geliyordu. Şimdi, milyonlarca insana, enfekte olsalar bile çalışmaya devam etmeleri söyleniyor.
Şehirler artık tecrit altında değil, yurt içi seyahat üzerindeki kısıtlamalar kaldırıldı ve testi pozitif çıkan kişiler artık devlet tesisleri yerine evlerinde izole olabiliyor. Testler gönüllü hale geldi ve asemptomatik Covid-19 vakaları artık sayılmıyor. 
Bu kontrolsüz ve hesapsız politika değişikliği, Çin’e şimdiden bedel ödetmeye başladı. Omicron ve varyantları, aşılama oranı çok düşük olan 1.4 milyar nüfus içinde hızla yayılıyor. Omicron’la enfekte olan bir kişi hastalığı ortalama 16 kişiye bulaştırıyor. Uzmanlar, Çin nüfusunun yüzde 60’ının (dünya nüfusunun yüzde 10’u) önümüzdeki 90 gün içinde enfekte olacağını tahmin ediyor. 
Hastaneler, çok sayıda sağlık görevlisinin Covid olması ve bir anda artan hasta yükü nedeniyle zorlanmaya başladı. Emekli sağlık görevlileri iş başına çağrılıyor, tıp fakültesi öğrencileri ön saflara yerleştiriliyor. Eczanelerde talep artışı nedeniyle antiviral ilaç kalmadı.