26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2022 11:29 | Son Güncelleme: 06.08.2022 11:42

20 çocuğun öldürüldüğü okul saldırısıyla ilgili komplo teorisi için 4.1 milyon dolarlık ceza

ABD tarihinin en kanlı okul baskınının (Sandy Hook) sahte olduğunu söyleyen komplo teoristi komplo teorisi Alex Jones rekor tazminat cezasına çarptırıldı. Çapraz sorgu görüntüleri yayınlanan aşırı sağcı Jones, 4.1 milyon dolar tazminat ödeyecek
20 çocuğun öldürüldüğü okul saldırısıyla ilgili komplo teorisi için 4.1 milyon dolarlık ceza

Komplo teorisi sitesi Infowars’ın sahibi olan Alex Jones, Connecticut eyaletinde Sandy Hook İlkokulu’na 2012’de düzenlenen ve 26 kişinin öldüğü silahlı saldırının bir aldatmaca olduğunu iddia etmesi nedeniyle tazminat cezasına çarptırıldı.

Teksas eyaletindeki mahkeme, Sandy Hook kurbanı 6 yaşındaki Jesse Lewis’in ebeveynleri Neil Heslin ve Scarlett Lewis’in Jones’a açtığı davayı 9 günün ardından sonuçlandırdı. Mahkeme, 10 yıl boyunca yalanlarının yol açtığı tüm zararlar için Jones’un acılı baba Heslin ve anne Lewis’e 4.1 milyon dolar ödemesine hükmetti.

Jones, yıllarca kurbanların ve sevdiklerinin, silah kontrolü yasasını geçirebilmek için oynanan ayrıntılı bir oyunun ‘aktörleri' olduğunu iddia etmişti

Mahkeme jürisi Alex Jones’un teorilerinin ve konuşmalarının hayatını kaybeden ailelere hakaret teşkil ettiğine ve cezalandırılması gerektiğine karar verdi. Davayı açan Heslin ve Lewis, Jones’un kendileri hakkında komplo teorileri yaymasından sonra hayatları için korktuklarını ve otomobillerine silahla ateş edildiğini söyledi.

Cezanın ardından diğer mağdurların da Jones aleyhine benzer davalar açması bekleniyor

Heslin, “Son 9.5 yıl, Alex Jones’un pervasızlığı ve ihmali yüzünden bizim ve diğer mağdur ailelerinin katlanmak zorunda kaldığı cehennemi tarif bile edemiyorum” dedi. 

Şirketi iflas açıkladı

Jones’un şirketi Free Speech Systems LLC geçen hafta iflasını ilan etti. Pazartesi günü yapılan açıklama  sonrası benzer bir hakaret davasının durmasına neden oldu. 

Sandy Hook okulunda neler olmuştu?

20 yaşındaki Adam Lanza, ABD’nin Connecticut eyaletinde bulunan Sandy Hook İlkokulu’na 12 Aralık 2012’de bir saldırı düzenledi.

Otizmin bir türü olan Asperger Sendromu nedeniyle tedavi gören Lanza önce annesini öldürüp sonra Sandy Hook İlkokulu’nda altı ve yedi yaşlarında 20 çocuğu ve dördü öğretmen olmak üzere müdür, okul yardımcısı ve psikolog da dahil altı yetişkini katletti. Saldırı, ABD'de silah kontrol tartışmalarına hız kazandırmış, Başkan Barack Obama, bu konuda Kongre'nin onayına gerek olmayan 23 Başkanlık emrini imzalamıştı.