28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2023 10:10 | Son Güncelleme: 14.07.2023 15:17

63 yıl sonra çifte grev: Hollywood oyuncularının grevi sektörü nasıl etkileyecek?

Hollywood'da 63 yıl sonra ilk kez çifte grev yapılıyor. Yazarların ardından sözleşme görüşmelerinde stüdyolarla anlaşamayan oyuncular sendikası da grev kararı aldı. Yazarların grevi zaten birçok program ve diziyi izlemeye başlamışken oyuncuların ki bu krizi büyütecek
Los Angeles'ta grev yapan yazarlar, 14 Haziran 2023.
Los Angeles'ta grev yapan yazarlar, 14 Haziran 2023.

Hollywood oyuncuları, Mayıs ayından bu yana grev yapan çok sayıda dizi ve filmde aksaklıklara yol açan yazarlara katıldı. Stüdyolar 63 yıl sonra ilk kez çifte iş bırakma eylemiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum ABD'de ve birçok ülkede pek çok yapımın durdurulmasına yol açacak. zorunda kalacak. İkiz grevler, yazarların grevinden kaynaklanan ekonomik zararı artıracak ve iş dünyasındaki değişikliklerle mücadele eden sektöre bir darbe daha vuracak.

Hollywood'un en büyük sendikası olan ve 160 bin sinema ve televizyon oyuncusunu temsil eden SAG-AFTRA ve Amerika Yazarlar Birliği (WGA), TV yayıncılığı döneminde temel ücretlerde ve ek ücretlerde artış ve yaptıkları işin yapay zeka (AI) ile değiştirilmeyeceğine dair güvence talep ediyor. Oyuncular sendikası dün düzenlenen basın toplantısında, ulusal yönetim kurulunun oybirliğiyle greve izin vermesinin ardından grevin gece yarısı başlayacağını duyurdu.

"Yanıtları aşağılayıcı ve saygısızca"

The Nanny dizisinin eski yıldızı ve SAG-AFTRA başkanı Fran Drescher, stüdyoların oyuncuların endişelerine verdiği yanıtları aşağılayıcı ve saygısızca olarak nitelendirdi. Drescher, "Birlikte iş yaptığımız insanların bize davranış biçimi karşısında şok oldum. Açıkçası, pek çok konuda birbirimizden bu kadar uzak olduğumuza, CEO'larına yüz milyonlar verirken sağda solda para kaybettiklerini söyleyerek yoksulluğu savunmalarına inanamıyorum. Bu iğrenç bir şey" ifadelerini kullandı. 

Ekonomik zararı

Yaklaşık 11 bin 500 senaristin grevi, gece geç saatlerde yayınlanan televizyon programlarının bitmek bilmeyen tekrar bölümleri yayınlamasına neden oldu. Sonbahar TV sezonu için çoğu prodüksiyonu kesintiye uğrattı ve büyük bütçeli filmlerdeki çalışmaları durdurdu.

Küçük rolllerden Hollywood'un en büyük film yıldızlarına kadar oyuncuları temsil eden SAG-AFTRA'nın grevi, stüdyoların ABD'de kalan film ve senaryolu televizyon yapımlarını etkileyecek. Ayrıca Paramount Pictures'ın yönetmen Ridley Scott'ın Fas ve Malta'da çekimlerini sürdürdüğü Gladyatör devam filmi gibi SAG-AFTRA'ya üye oyuncuların yer aldığı pek çok denizaşırı çekimi de sekteye uğratacak.

Dün gece grev krarının açıklanmasının ardından Christopher Nolan'ın merakla beklenen filmi Oppenheimer'ın galasından da oyuncular erken ayrıldı. Nolan, Cillian Murphy ve Emily Blunt gibi isimlerin grev pankatlarını hazırlamak için ayrıldığını söyledi.

SAG-AFTRA oyuncularını içermeyen bazı prodüksiyon çalışmaları, örneğin mekan keşfi ya da bazı post-prodüksiyon kurguları devam edebilir. Ancak grev sırasında filmlerinin ya da dizilerinin tanıtımını da yapamayacak olan oyuncuların kaybı, medya şirketleri üzerinde bir çözüm bulmaları için daha fazla baskı yaratacak.

Etkilenecek film ve diziler

Deadline'a göre grevden etkilenmesi muhtemel diziler arasında House of the Dragon, Andor ve Industry yer alırken, Sharon Horgan'ın Bad Sisters'ının ikinci sezonu da muhtemelen çekimlere başlayamayacak. Şu anda yayın hizmeti Disney+ ile ortaklaşa üretilen Doctor Who'nun da grev eyleminden etkilenmesi muhtemel. Daha da uzun ve ayrıntılı programlarla çalışan stüdyo film yapımları, çekimlerini zamanında tamamlayamadıkları takdirde daha uzun vadeli zarar görebilir. Çekimleri devam eden en yüksek profilli filmler arasında Gladyatör 2'nin yanı sıra Tom Cruise'un gişe rekorları kıran filminin devamı niteliğindeki Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two'da yer alıyor. Filmin çekimlerinin, Part One'ın tanıtımlarının sona ermesinin ardından bu yaz tamamlanması bekleniyordu.

Ödül törenleri de etkilenecek

Televizyonda yayınlanan ödül törenleri de sorunlarla karşı karşıya. Senaristlerin grevi Haziran ayında yapılması gereken Daytime Emmy Ödülleri'nin ertelenmesine neden oldu ve 18 Eylül'e kadar yapılması planlanmamasına rağmen, yüksek profilli TV şovlarına verilen Primetime Emmy Ödülleri, törenin en azından Kasım ayına kadar erteleneceği söylentiler arasında. Bir sonraki Akademi Ödülleri'nin Mart 2024'e kadar verilmeyecek olması nedeniyle, grev uzun süreli olmadığı sürece Oscar'ların grevden etkilenmemesi bekleniyor.