30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2023 18:39 | Son Güncelleme: 29.06.2023 18:50

ABD Anayasa Mahkemesi, ırkın üniversite başvurularında değerlendirilmesini yasakladı

ABD'de Anayasa Mahkemesi, üniversite başvurularında çeşitlilik sağlamak adına ırk unsurunun değerlendirilmesini yasakladı
ABD Anayasa Mahkemesi, ırkın üniversite başvurularında değerlendirilmesini yasakladı

Anayasa Mahkemesi'nde 3'e karşı 6 yargıcın yasaklanma yönünde aldığı kararda, başvuruların öğrencilerin kişisel deneyimlerine göre değerlendirilmesi gerektiğine hükmedildi. Irkın üniversite başvurularında değerlendirilmesinin anayasaya aykırı olarak kabul edildiği kararla, üniversitelerin ırk temelli pozitif ayrımcılık yapması engellendi. 

ABD'nin Harvard gibi önde gelen üniversiteleri, çeşitlilik sağlamak için başvurularda öğrencinin ırkını da değerlendirmeye alıyordu. Üniversite yetkilileri, azınlık başvuru sahiplerinin özellikle de Siyahi öğrencilerin seçici kurumlara temsili bir oranda kabul edilmesini sağlayacak ırksal tercihlerin yerine geçebilecek bir alternatifin bulunmadığında ısrar ediyor.

Baş Yargıç John Roberts, Yargıçlar Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett'in de katıldığı mahkeme kararı için "Öğrenciye ırk temelinde değil, bir birey olarak deneyimlerine göre muamele edilmeli. Birçok üniversite uzun süredir bunun tam tersini yapıyor" diye yazdı.