19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.12.2022 23:42 | Son Güncelleme: 14.12.2022 23:50

ABD Başkanı Biden: ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'li şirketlerin Afrika ile 15 milyar dolardan fazla anlaşma yaptığına işaret ederek, "ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var" dedi
ABD Başkanı Biden: ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var

ABD Başkanı Joe BidenWashington'da devam eden ABD-Afrika Liderleri Zirvesi çerçevesinde düzenlenen forumda, konuşmasının başında Fas'ın Dünya Kupası'nda yarı finale yükselen ilk Afrika ülkesi olduğuna değindi. Başkan Biden, ABD ve Afrika arasındaki 8 yıl önce yapılan zirveden sonra dünyanın bugün salgın ve iklim krizi başta olmak üzere birçok sorun ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Afrika ülkelerinin küresel krizlerde oynadıkları role işaret eden Biden, "Bu sorunların hiçbirini Afrika'nın liderliği masada olmadan çözemeyiz. Kibarlık yapmıyorum, bu bir gerçek" ifadelerini kullandı.

ABD'den Afrika'ya yeni yatırımlar

ABD'nin Afrika kıtasıyla "Serbest Ticaret Alanı Mutabakatı" imzalayacağını kaydeden Biden, söz konusu mutabakatın ABD ile Afrika ülkeleri arasında yeni ticaret ve yatırım alanları açacağını söyledi. Biden, Afrika'nın bölgesel ticareti ve alt yapısına da katkıda bulunacaklarına işaret ederek, ABD Kongresinde dış yardımlar için kurulan Millennium Challenge Corporation'ın Afrika'da yollar inşa edilmesi ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması için 500 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu'nun da Afrika'daki projeler kapsamında yaklaşık 370 milyon dolar yatırım yapacağını kaydeden Biden, bunun 100 milyon dolarının Sahra Altı Afrika bölgesinde güvenilir temiz enerji üretimi, 20 milyon dolarının küçük çiftçilere gübre yardımı olacağını aktardı. Biden, ABD'li şirketlerin Afrika ile 15 milyar dolardan fazla anlaşma yaptığına işaret ederek, "ABD, Afrika'nın geleceğinde her şeyiyle var" dedi.

ABD-Afrika Liderler Zirvesi

Çin, Rusya, Japonya ve Türkiye'nin son 20 yılda siyasi, askeri ve ticari ilişkilerini derinleştirdiği Afrika kıtası ile ilişkilerini yeniden canlandırmaya çalışan Biden yönetimi, 8 yıl aradan sonra, eski Başkan Barack Obama’nın 2014’te ilkini gerçekleştirdiği ABD-Afrika Liderler Zirvesi'nin ikincisini düzenliyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ev sahipliğinde dün başlayan zirveye yaklaşık 50 Afrikalı lider katılıyor. 

Kaynak: AA