25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 21:16 | Son Güncelleme: 10.01.2023 22:09

ABD Başkanı Biden’ın ofisinde bulunan belgelerin Trump’ın malikanesinde bulunanlardan ne farkı var?

ABD Başkanı Joe Biden'ın kişisel ofisinde gizli belgeler bulunması Donald Trump'a yönelik soruşturmayla kıyaslanıyor. Cumhuriyetçiler Biden'ı suçlarken Trump'ın avukatları da soruşturmaya dair harekete geçti. Ancak ABD basınına göre belgeler arasında birçok fark var
ABD Başkanı Biden’ın ofisinde bulunan belgelerin Trump’ın malikanesinde bulunanlardan ne farkı var?

ABD’de pazartesi günü Başkan Joe Biden’ın kişisel ofisinde gizli belgeler bulunduğunun ortaya çıkması Cumhuriyetçiler tarafından hızla ikiyüzlüğünün kanıtı olarak yorumlandı. Ancak ABD basınına göre Biden’ın durumunun eski Başkan Donald Trump’ın Mar-A-Lago’da saklanan belgeleri kötüye kullandığı iddiası arasında önemli farklılıklar var. 

Bunlardan biri belge sayısı. CBS’ye konuşan yakın kaynaklara göre Biden’ın 2017-2020 yılları arasında bazen çalışmak için kullandığı Washington'daki Penn Biden Center'daki bir ofisinde 10 gizli belge bulundu. Adalet Bakanlığı ise FBI’ın Ağustos ayında Trump’ın malikanesine yaptığı baskında 103 gizli belge ve 18 çok gizli etiketi bulunan belgeler dahil toplam 13 bin belge bulunduğunu söyledi. 

İçerikleri farklı

Belgelerin içeriklerinde de farklılıklar olduğu öne sürülüyor. Washington Post’un daha önce bildirdiğine göre Mar-A-Lago’da ele geçirilen belgelerde Trump’ın döneminde dair İran’ın nükleer programı ve Çin’deki istihbarat toplama operasyonlarına dair bilgiler yer alıyor. 

Bulundukları yerler önemli

Biden’ın belgelerinin tam olarak ne içerdiği ve sınıflandırma düzeyleri net olmasa da, bir kaynağın CBS'ye nükleer sırları içermediğini ve Biden'ın bunların içeriğinden haberi olmadığını söylediği belirtildi. Belgelerin bulundukları yerler de dikkat çekiyor. Trump’ın elindeki belgeler, kişisel konusunda ve özel kulübünde bulundu. Çoğu Trump’ın görevinden ayrılmasından bu yana binlerce özel partiye ev sahipliği yapan malikanesindeydi. 

Kaynakların CBS'ye verdiği bilgiye göre, Obama dönemine ait kayıtlar, Biden'ın eski ofisindeki kilitli bir dolapta, sınıflandırılmamış belgelerle karıştırılmış bir klasörde bulundu. Biden'ın avukatları, dosyaları Penn Biden Center'da bir dolabı temizlerken bulduklarını söyledi. Mar-A-Lago'da ele geçirilen belgeler, Trump'ın Oval Ofis'i boşalttıktan sonra gerekli tüm belgeleri Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne teslim etmediği iddiasının ardından başkanlık kayıtlarını yanlış kullanıp kullanmadığına yönelik soruşturmanın bir parçası olarak bulundu.

Açıklamak için iki ay beklediler

Beyaz Saray avukatının söylediğine göre Biden’ın hukuk ekibi belgelerin 2 Kasım’da bulunmasından sonra saatler içinde Ulusal Arşiv ve Kayıtlar İdaresi’ne haber verdi ve kurum belgeleri ertesi gün aldı. Ancak Biden yönetiminin, ara seçimlere günler kala ortaya çıkan bu durumu kamuoyuna açıklamak için neden iki ay beklediği bilinmiyor.

Trump, Ulusal Arşivlerin belgeleri teslim etmeyi reddettiğini söylemesinin ardından evine yapılan FBI baskınını, 1972'de Watergate kompleksindeki Demokratik Ulusal Komite karargahına zorla girilmesiyle eş tuttu.

Atılacak adımlar değerlendiriliyor

Adalet Bakanlığı, önceki haberlere göre Trump'ın bir mahkeme celbine uymayı reddettiğini ve belgeleri yanlış kullandığı iddiasıyla ilgili soruşturmayı engellemekle suçlayacak kanıtları olduğuna inanıyor. ABD Savcısı Merrick Garland, Biden'ın eski ofisinde bulunan belgeleri incelemesi ve resmi bir soruşturma yürütmek için özel bir avukat atanmasının gerekip gerekmediği de dahil olmak üzere sonraki adımları değerlendirmesi için Trump tarafından atanan bir Chicago ABD Savcısı olan John Lausch'u görevlendirdi.

Trump'ın avukatları harekete geçti

CNN'e göre, Trump'ın avukatları şimdiden Biden ifşaatlarını Trump'a yönelik suçlamaların önemini azaltmak için kullanmaya çalışmaya başladılar. Avukatın ayrıca, Trump'ın suçlamalarla karşı karşıya kalması durumunda hukuk ekibinin Ulusal Arşivler ile Biden'ın bağlı kuruluşları arasındaki tüm iletişimleri talep edeceğini söylediği bildirildi.