29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 14:35 | Son Güncelleme: 06.09.2023 15:33

ABD İklim Özel Elçisi Kerry: Yoksul ülkelere iklim tazminatı ödemeyeceğiz

ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, dünyayı en çok kirleten ülkelerinden olan ABD'nin gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği tazminatı ödemeyeceğini söyledi
ABD İklim Özel Elçisi Kerry: Yoksul ülkelere iklim tazminatı ödemeyeceğiz

Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılan Afrika İklim Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, hiçbir koşulda ülkesinin tazminat ödemeyi kabul etmediğini ifade etti. The Daily Nation gazetesinin haberine göre, Kerry, dünyayı en çok kirleten ülkeler sıralamasında en üst sıralarda yer alan ABD'nin iklim değişikliği ile mücadelede kayıp ve zarar mekanizmasını desteklediğini ancak bunun cezalandırıcı bir yöntem olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Yoksul ülkeler, geçen yıl Mısır'da yapılan 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında (COP27) iklim değişikliğinin ülkelerinde neden olduğu hasarın karşılığında tazminat talep etmişti.

Bu mekanizmanın sorumlu ülkelerin krizden etkilenenlere yardım etmesi için önemli olduğuna değinen Kerry, ABD hükümetinin karbon fiyatlamaya ilişkin henüz bir karar almadığını belirtti. Bugün son bulacak Afrika İklim Zirvesi'nde yeşil büyüme ve iklim finansmanı gibi konular masaya yatırılıyor. Dünya Meteoroloji Örgütüne (DMÖ) göre, küresel sera gazı emisyonlarının yalnızca bir kısmından sorumlu olan Afrika kıtası iklim değişikliğinden orantısız şekilde zarar görüyor.

Kaynak: AA