02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 06:46 | Son Güncelleme: 04.02.2023 09:50

ABD ile Çin arasında casus balon krizi büyüyor: İkinci hava aracı tespit edildi

ABD ile Çin arasında casus balonun krizi büyüyor. Pekin hava aracının sivil hava gemisi olduğunu iddia etti, Washington uluslararası hukukun ihlal edildiğini savundu. Dışişleri Bakanı Blinken'in Pekin ziyaretinin iptal etmesinin ardından ikinci casus balon tespit edildi
ABD ile Çin arasında casus balon krizi büyüyor: İkinci hava aracı tespit edildi

Pentagon dün Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı. Çin, ABD hava sahasında tespit edilen yüksek irtifalı balonunun bir meteoroloji balonu olduğu ve hava koşullarından dolayı sürüklendiğini açıkladı. Kriz her saat daha derin bir boyut kazandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Çin’e ait ABD hava sahasında uçan balonun, Pekin’in iddiasının aksine manevra kabiliyetine sahip bir gözetleme balonu olduğunu ve yön değiştirdiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de ABD hava sahasındaki Çin casus balonuna ilişkin "Bu balonun hava sahamızda bulunması, egemenliğimizin yanı sıra uluslararası hukukun da açık ihlalidir ve kabul edilemez" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pekin ziyaretini erteleme kararı aldı. Blinken, ekibinin ABD müttefikleri, Amerikan kurumları ve Kongre ile istişarede bulunduğunu ve yapıcı bir ziyaret için şartların elverişli olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.Blinken, "Öncelikle hava sahamızda, ABD üzerinde bir gözetleme balonunun uçurulması açık bir şekilde bizim egemenliğimizin ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu kabul edilemez ve bunu Çin'e beyan ettik" dedi. Balon krizinin Pekin’e ikili ilişkiler ve iki ülke halkının ortak kaygısı olan birçok konuyu kapsayacak seyahatinin amacının altını oyduğunu belirten Blinken, "Hava sahası bu şekilde ihlal edilmiş her ülkenin aynı yanıtını vereceğini düşünüyorum. Bu olay Çin’de olsaydı verilecek tepkiyi hayal edebiliyorum" diye konuştu.

"Diplomatik angajmanlara bağlıyız"

Gün içerisinde, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Direktörü Vang Yi ile telefonda görüştüğü bilgisini veren Blinken, "Bu sorumsuzca bir eylemdir ve Çin’in tam da benim planlanan seyahatimden önce bu adımı atmaya karar vermesi, yapmayı planladığımız kapsamlı görüşmelere zarar verdi" değerlendirmesinde bulundu. Blinken, diğer taraftan ÇKP Dış İlişkiler Direktörü'ne, ABD’nin halen Pekin ile diplomatik angajmanlara bağlı olduğunu söylediğini kaydetti. Bakan Blinken, iki ülke arasında iletişim kanallarının açık olmasının önemine de vurgu

İkinci casus balon tespit edildi

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Latin Amerika üzerinden geçmekte olan balona ilişkin haberleri gördük. Bunun başka bir Çin gözetleme balonu olduğunu değerlendiriyoruz. Şu aşamada elimizde başkaca bir bilgi yok" açıklamasında bulundu.