29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.03.2023 13:31 | Son Güncelleme: 09.03.2023 14:42

ABD istihbaratı: Kuzey Kore füzelerden vazgeçmeyecek

ABD istihbarat raporlarına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore ve ABD'ye karşı stratejik üstünlük elde etmek için uzun menzilli ve nükleer füze projelerinden vazgeçmeyi düşünmüyor
ABD istihbaratı: Kuzey Kore füzelerden vazgeçmeyecek

United Press International'ın (UPI) haberine göre, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI), 2023 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi Raporu'nu paylaştı. Raporda, "Kim, ABD ve müttefiklerini hedef alabilecek, bölgesel güvenliği kendi lehine çevirebilmesine imkan tanıyabilecek şekilde nükleer ve konvansiyonel silah kapasitesini genişletmeye yönelik gayretlerini devam ettiriyor" ifadesi kullanıldı.

Kuzey Kore'nin, ordunun modernize edilmesi hedefleri dahilinde yeni nesil bir nükleer icadı test etmeye hazırlandığına işaret edilen raporda, "Pyongyang, ABD'nin ve bölgedeki füze savunma sistemlerini etkisiz hale getirebilecek bir füze üretmeye yönelik çabalarını önceliyor" değerlendirmesine yer verildi. Raporda, Çin ve Rusya ABD'ye karşı en büyük tehdit olarak öne çıkarılırken, Kuzey Kore'nin de bu iki ülkeyle yakınlaşmaya devam ettiğine işaret edildi.

Tehdit değerlendirmesi raporunda, Pyongyang'ın füze denemelerinin ABD ve Güney Kore tatbikatlarıyla aynı dönemlerde olduğu vurgulanırken, Kuzey Kore'nin muhtemelen ABD ve Güney Kore ittifakının askeri tatbikatlarının kapsamını daraltmasını istediği belirtildi. Raporda, Kim'in nükleer silahları ve kıtalar arası füzeleri yönetiminin temel garantörü olarak değerlendirdiği, zamanla uluslararası çevrelerce nükleer güç olarak kabul göreceği ve bu yöndeki gayretlerinden vazgeçmeyi düşünmediği aktarıldı. ABD ve Güney Kore, gelecek hafta 5 yılın en büyük müşterek askeri tatbikatını yapmaya hazırlanıyor.

Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi

Kuzey Kore'nin geçen yıl yaptığı füze denemeleri ve Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikatı, bölgedeki tansiyonu tekrar yükseltti. Doğu ve batıya çeşitli tip ve menzillerde 90'ı aşkın füze fırlatan Pyongyang yönetimi, Kasım 2022'de sadece bir günde 23 füze ateşledi. Pyongyang, 2023'ün ilk saatlerinde de balistik füze denemesi yaptı. Kuzey Kore'nin son haftalarda artan füze denemelerine karşılık Güney Kore, ABD ile hava tatbikatı yaptıklarını bildirdi. Kuzey Kore, 24 Şubat'ta ABD'nin Kore Yarımadası'ndaki düşmanca faaliyetlerini sürdürmesini savaş ilanı sayacağını duyurdu.