27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2022 16:27 | Son Güncelleme: 08.11.2022 16:37

ABD ve Rusya gizli görüşmeleri doğruladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington ile Moskova arasında gizli görüşmeler yapıldığını kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise temasların mahkumların değişimi seviyesinde sürdüğünü söyledi
ABD ve Rusya gizli görüşmeleri doğruladı

Wall Street Journal'ın (WSJ) yazdığı Moskova-Washington arasında gizli görüşme iddialarına ABD’den doğrulama geldi. Reuters'in haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington ile Moskova arasındaki iletişim kanallarının açık olmaya devam ettiğini kabul ederek Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov ile görüşmeler yapıldığını söyledi. New York’ta açıklamalarda bulunan Sullivan, Kremlin ile temasın ulusal çıkarlar için sürdüğünü belirterek, ABD’li yetkililerin ‘kimle masaya oturduklarının farkında olduğunu' söyledi.

"Tüm ülkelerin ulusal çıkarına"

Sullivan, "Ruslarla iletişim kurmak, riskleri azaltmak, nükleer silahların potansiyel kullanımının sonuçlarını iletmek üzere üst düzeylerde ilişki kurma fırsatına sahip olduk" ifadelerini kullandı. Sullivan, Rus heyeti ile yapılan görüşmede, Washington’un yanıtının ne olabileceğinin 'en açık şekilde' ortaya koyulduğunu da belirtti. Öte yandan Moskova ile temasların devam etmesinin, bu sorundan etkilenen tüm ülkelerin ulusal çıkarı olduğunu da vurguladı.

"Mahkumların değişimi görüşülüyor"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile temasları, mahkumların değişimi seviyesinde sürdürdüklerini söyledi. Ria haber ajansına göre, Zaharova, "Görüşmeler, ilgili kolluk kuvvetleri ve özel kuvvetler (istihbarat) çizgisinde yürütülüyor. Fakat maalesef aylar boyunca biz ABD'den insanların problemlerinin çözümüne dair hiçbir istek görmedik" dedi.

"Karşılıklı etkileşimle hiçbir ilgisi yok"

Moskova ve Washington'ın, ihtiyaca neden olan konularda belirli temasları görüştüğünü kaydeden Zaharova, "Bu temaslar farklı kurumlar seviyesinde. Elbette bunların tam teşekküllü iş birliği, karşılıklı etkileşimle hiçbir ilgisi yok" ifadelerini kullandı