18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.02.2023 11:11 | Son Güncelleme: 02.02.2023 12:40

ABD'de ampute siyahiye 10 kurşun

Los Angeles'ta polis, bıçaklı saldırıyla suçlanan ve olay yerinden kaçmaya çalışan tekerlekli sandalyeli Lowe JR'a kurşun yağdırdı. Siyahi adımın hayatını kaybettiği tepki çeken müdahaleye "Bıçağı bize atmasından korktuk" diye açıklama getirilmesi öfkenin büyümesine neden oldu
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cenazesine ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de katıldığı FedEx sürücüsü siyahı Tyre Nichols’ın 7 Ocak’ta 5 polis tarafından darp edilerek öldürülmesine tepki hala sıcakken bir vahşet haberi daha geldi. ABD’nin Los Angeles kentinde iki bacağı da ampute Anthony Lowe Jr’a polis kurşun yağdırdı. Tekerlekli sandalyeyle olay yerinden uzaklaşmaya çalışan şüpheliye 10 el ateş edildi, polislerden “Bıçağı bize atmasından korktuk” açıklaması geldi. Olayın videosunun da ortaya çıkması, tepkileri kızıştırdı.

Sosyal medyaya videosu düştü, tepkiler büyüdü

36 yaşındaki Anthony Lowe, geçtiğimiz Perşembe günü Los Angeles'ın güneyindeki Huntington Park'ta polis memurları tarafından öldürüldü. Olayın bir bölümünü kaydeden cep telefonu görüntülerinde Lowe'un tekerlekli sandalyesinin yanında kaldırımda oturduğu ve iki polis memuru silahlarını çekmiş bir şekilde kendisine yaklaşırken kaçmaya çalıştığı görüldü. Memurlar topallayarak uzaklaşan Lowe'u takip ederken daha fazla polis arabası geldi, ancak video vurulma anını kaydetmedi.

İki bacağını da geçen yıl polisler yüzünden kaybetmiş

Ailenin bir sözcüsü CBS'e yaptığı açıklamada, Bay Lowe'un vurulduğu sırada bir akıl sağlığı krizi geçirme sürecinde olduğunu söyledi. Kız kardeşi de LA Times'a yaptığı açıklamada Lowe'un geçen yıl Teksas'ta polisle yaşadığı bir olayın ardından bacaklarının ikisini de kaydettiğini paylaştı.

Polis ifadesine göre, Lowe yakalandığında sözlü uyarıları dinlemedi ve ilerlemekle veya polisleri bıçaklamakla tehdit etti. Huntington Park Polisi yetkilileri, Lowe’un vurulma videosunun yakındaki bir işletmeden alındığını ancak görüntüleri yayınlamayı planlamadıklarını söyledi.

 Polisler bıçağı fırlatmasından korkmuş

Olaya karışan iki memur soruşturma kapsamında ücretli izne çıkarıldı. Memurların isimleri açıklanmadı. Polis departmanının yaptığı açıklamaya göre olay yerine gelen polisler, Anthony Lowe'ın elindeki bıçağı görünce göz altına almaya çalıştı. Lowe'ın onları tehdit ettiğini düşünen ve elindeki bıçağı onlara doğru fırlatmasından korkan polis memurları da Lowe'a on el ateş etti. 

Olaya karışan iki polis, soruşturma kapsamında ücretli izne ayrıldı. Lowe'un aile üyeleri ve aktivistler, polis memurlarının olaydan sorumlu tutulmasını talep etti. Yetkililerin olaya ilişkin soruşturma başlattığı bildirildi

Salı günü, Lowe'un aile üyeleri ve aktivistler, polis memurlarının vurulma olayından sorumlu tutulmasını talep etti. Lowe'un annesi Dorothy bir basın toplantısında "Tekerlekli sandalyeye mahkum, iki bacağı da olmayan oğlumu öldürdüler. Buna kayıtsız kalınamaz" açıklamasını yaptı.