09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2024 23:46 | Son Güncelleme: 22.01.2024 00:32

ABD'de Florida Valisi DeSantis 2024 başkanlık seçim yarışından çekildiğini duyurdu

Bir dönem Cumhuriyetçilerin Donald Trump'ı geçmek için en iyi şansı olarak görülen Ron DeSantis, 2024 başkanlık seçim yarışından çekildiğini sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile duyurdu
ABD'de Florida Valisi DeSantis 2024 başkanlık seçim yarışından çekildiğini duyurdu

Cumhuriyetçi DeSantis, çekilme kararını X sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoyla duyurdu. Cumhuriyetçilerin eski ABD Başkanı Donald Trump'a bir şans daha vermek istediğinin açık olduğunu kaydeden DeSantis, "Donald Trump'la Covid-19 salgını ve Antony Fauci'yi seçmesi nedeniyle bazı anlaşmazlıklarımız oldu. Ancak, Trump'ın mevcut başkan Joe Biden'den üstün olduğu açık" ifadelerini kullandı.

DeSantis, Cumhuriyetçi adayı destekleyeceğine daha önce söz verdiğini ve bu sözünü tutacağını belirtti. Başarılı olabileceğini düşünmediğini ve oy verenlerin daha fazla vakit ve kaynağını almayacağını ifade eden DeSantis, 2024 başkanlık seçimleri aday adaylığından çekildiğini duyurdu.

45 yaşındaki DeSantis, X sosyal medya sitesinde yayınlanan bir videoda Trump'ı destekledi. DeSantis, mücadeleci tarzı ve son derece muhafazakâr görüşleri nedeniyle 2024 Cumhuriyetçi adaylığı için en büyük aday ve Trump'ın doğal varisi olarak görülüyordu. 

ABD'de bir sonraki ön seçimler 23 Ocak'ta New Hampshire eyaletinde yapılacak ve ön seçim süreci 8 Haziran'a kadar sürecek. Temmuz ve ağustos ayındaki parti kongrelerinde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti, başkanlık seçimleri için resmi adaylarını belirleyecek.

5 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde yarışı kazanacak aday 20 Ocak 2025'te koltuğuna oturacak.

Reuters'ın haberine göre 2023'ün başlarında Trump'a karşı birçok ankette öndeydi. Ancak Florida valisinin desteği, hatalı kampanya stratejisi, seçim kampanyasında seçmenlerle iyi geçinememesi ve Trump'ın şimdiye kadar parti tabanının çoğunda sarsılmaz bir yer edinmesi nedeniyle birkaç aydır azalmaktaydı.

DeSantis, yedi aylık kampanyasını sonlandırırken, "Olumlu bir sonuç elde etmek için yapabileceğim bir şey olsaydı (daha fazla kampanya durağı, daha fazla röportaj) bunu yapardım" ifadelerini kullandı

DeSantis'in adaylığının sona ermesi, ABD'nin eski BM Büyükelçisi Nikki Haley'in artık yarışta Trump'ın adaylığını engelleme şansı olan son Cumhuriyetçi olduğu anlamına geliyor. Cumhuriyetçilerin aday belirleme yarışının galibi Kasım ayındaki genel seçimlerde Demokratların muhtemel adayı Başkan Joe Biden ile karşılaşacak.

Haley, DeSantis'in açıklamasına Pazar günü öğleden sonra New Hampshire'daki bir kampanya durağında yanıt vererek şunları söyledi: "Harika bir yarış çıkardı. İyi bir vali oldu ve kendisine başarılar diliyoruz. Bunu söyledikten sonra, şimdi bir erkek ve bir kadın kaldı. En iyi kadın kazansın"

Cumhuriyetçiler Trump'a olumlu bakıyor

Kamuoyu yoklamalarının çoğuna göre Cumhuriyetçilerin yüzde 70'inden fazlası Trump hakkında olumlu görüşe sahip. Bu durum DeSantis'i, Trump'a hala hayranlık duyan seçmenlerin yanı sıra ondan tutkuyla hoşlanmayanlara da hitap etmesi gereken bir pozisyona soktu.

DeSantis, Trump'ı desteklediğini çünkü Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğunun Donald Trump'a bir şans daha vermek istediğinin netleştiğini söyledi

DeSantis her iki noktada da başarılı olamadı. Trump destekçilerinin çoğuna neden daha iyi bir seçenek olduğunu başarılı bir şekilde ifade edemeyen DeSantis, eski başkandan kurtulmak isteyen Cumhuriyetçilerin oylarını birden fazla aday arasında paylaştırdı. DeSantis'in politika konusunda Trump'tan ayrıldığı noktalar neredeyse her zaman daha muhafazakâr bir duruş sergilemek oldu. Nisan ayında Florida'da altı haftalık kürtaj yasağını imzalayan DeSantis, bazı bağışçıları ve ılımlı Cumhuriyetçileri temkinli hale getirse de kampanya sürecinde bu yasağı benimsedi.

Son kamuoyu yoklamaları Haley'in Trump karşısında zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. New Hampshire'da yapılan son anketlerin ortalamasına göre Trump, muhtemel önseçimde seçmenlerinin yüzde 49'undan biraz azının desteğini alırken, onu yüzde 34 ile Haley takip ediyor. DeSantis ise adaylıktan çekilmeden önce yaklaşık yüzde 5 ile üçüncü sırada yer alıyordu.

Sorunlar daha yarışa girmeden önce başladı

Mart ayında Trump, bir porno yıldızına sus payı ödemelerini gizlemek için komplo kurduğu suçlamasıyla New York'ta hakim karşısına çıktığında, Cumhuriyetçiler Trump'ın etrafında toplandı ve eski başkan anketlerde önemli bir artış gösterdi. Birçoğu Trump'ın, kolluk kuvvetlerinin kendisini görevden uzaklaştırmak için hedef aldığı yönündeki iddialarına inandı.

DeSantis: "Zafere giden net bir yolumuz yoksa destekçilerimizden gönüllü olarak zaman ayırmalarını ve kaynaklarını bağışlamalarını isteyemem"

DeSantis'in bazı müttefikleri, DeSantis'in aday olmak için çok uzun süre beklediğini ve nihayet Mayıs ayında, Trump'ın aday olmasından altı ay sonra adaylığını koyduğunu söyledi. Bu durum DeSantis'i Trump'ın şiddetli saldırılarına açık hale getirdi.

X'te yaşanan kriz

DeSantis, Mayıs 2023'te Beyaz Saray adaylığını resmen başlattığında, X hesabında aksaklıklarla dolu bir başlangıç yaptı. DeSantis, X'in sahibi Elon Musk'ın DeSantis'in bu göreve uygunluğunu göstermek amacıyla düzenlediği online forumda aksaklıklar yaşandı. DeSantis'in kampanyasının resmi lansmanı olarak tasarlanan bir saatlik röportajın X yayınında uzun süre ses kesildi ve binlerce kullanıcı ya katılamadı ya da yayından çıkarıldı.

Kampanya kapsamında DeSantis işe alımlarda aşırıya kaçtı ve haliyle nakit parayı hızla tüketti. Sonunda da Temmuz ayında 38 çalışanının işine son verdi ve Ağustos ayında kampanya yöneticisini görevden alarak krizin derinleşmesine yol açtı.