26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 09:30 | Son Güncelleme: 29.03.2023 09:58

ABD'den Fransa yorumu: Şiddet eylemlerine başvurmak asla uygun değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Fransa'da emeklilik reformu karşıtı gösterilere ilişkin yorum yapmayacağını çünkü bu durumun Fransa'nın iç işleri olduğunu ancak protestolardaki şiddet eylemlerini uygun bulmadıklarını söyledi
ABD'den Fransa yorumu: Şiddet eylemlerine başvurmak asla uygun değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı içeren reforma karşı devam eden protestolarla ilgili soru üzerine Patel, şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle geniş çerçevede elbette ki herkesin barışçıl protesto ve kendini ifade etme hakkına saygı gösteriyoruz ancak şiddet eylemlerine başvurmanın asla uygun olmadığını söyleyebilirim. Genel anlamda bu konu, Fransa'nın iç işleridir ve bu konuda yorum yapmayacağım. Ama Fransa, önemli bir ortaktır ve en eski müttefiklerimizden biridir. Onlarla olan ittifakımıza en yüksek değeri biçiyoruz ve ortak değerler konusunda onlarla uzun bir tarihi paylaşıyoruz"

Gösterilerde arbede yaşandı

Hükümetin mecliste oylamaya sunmadan doğrudan kabul ettiği tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülkede 200 noktada gösteri düzenlendi. Ülke genelinde enerji, ulaşım, eğitim gibi farklı sektörlerden çalışanlar, işçi sendikalarının çağrısıyla kitlesel greve gitti. Paris, Rennes, Toulouse kentlerinde polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Başkent Paris'te Cumhuriyet Meydanı'ndan Nation Meydanı'na yürüyen göstericiler, bisiklet, scooter ve çöp bidonlarını ateşe verdi. Polis, göstericilere biber gazı ve copla müdahale etti.

10. kitlesel gösterilerde 201 gözaltı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emeklilik reformuna karşı ülke genelinde düzenlenen 10. kitlesel gösterilerde görevlendirilen 13 bin polis ve jandarmaya teşekkür ederek protestolarda yaralanan 175 güvenlik gücüyle dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Darmanin, gösterilerde 201 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Sendikalardan 11. kitlesel grev ve gösteri çağrısı

İşçi sendikaları, emeklilik reformuna karşı 6 Nisan'da ülke genelinde 11. kez kitlesel grev ve gösteri düzenleme çağrısında bulundu. Fransa Demokratik Çalışma Federasyonu Genel Sekreteri Laurent Berger, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un sendikaları gelecek hafta görüşmeye çağırdığını belirtti. Ülkede, Twitter'da #süresizgenelgrev etiketi, Trend Topic oldu.

 

Kaynak: AA