29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 23:56 | Son Güncelleme: 12.03.2024 23:58

ABD'den Haiti açıklaması: Geçici başkanlık konseyi üyelerinin 48 saat içinde atanmasını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Haiti'de geçici başkanlık konseyi üyelerinin 48 saat içinde atanmasını beklediklerini açıkladı.
ABD'den Haiti açıklaması: Geçici başkanlık konseyi üyelerinin 48 saat içinde atanmasını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, günlük basın brifinginde Haiti'deki son durumu değerlendirdi. Miller, Haiti'de Başbakan Ariel Henry'nin istifasının önemli olduğunu, bunu takdir ettiklerini ve ülkede barışçıl şekilde yönetim devrinin gerçekleşmesinin en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

Geçici başkanlık konseyi üyelerinin 24 ila 48 saat içinde atanıp açıklanmasını beklediklerini dile getiren Miller, bu sürecin yönetim devri bakımından önem taşıdığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan 2 hapishaneye 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti.

Hükümet, 4 Mart'ta, hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu.

Haiti'de hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta 1 ay uzatılmıştı.

Kaynak: AA