Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerde kritik ekipman stoklarının artırılması ve halkın acil durumlar için en az 72 saat yetecek temel ihtiyaç malzemelerini stoklamaları çağrısında bulundu. AB Komisyonu, doğal afet, savaş veya jeopolitik krizler gibi karmaşık tehditler ve sınamalar karşısında yaşanabileceklere yönelik yeni hazırlık stratejisini kamuoyu ile paylaştı. Stratejiye göre, Avrupa krizlere karşı daha hazırlıklı hale getirilecek.
Kriz durumlarında temel toplumsal hizmetlerin devamı sağlanacak. Bu kapsamda hastaneler, okullar, ulaşım ve telekomünikasyon gibi temel hizmetler için asgari hazırlık kriterleri geliştirilecek. Üye ülkelerde su dahil kritik ekipman ve malzeme stokları artırılacak. Halkın acil durumlara karşı daha hazırlıklı olması sağlanacak. Bu kapsamda, halkın acil durumlarda en az 72 saat boyunca yeterli olacak miktarda yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaçları stoklaması yönünde çağrı yapıldı.
AB Kriz Merkezi kurulacak
Okulların müfredatlarına hazırlıklı olunması için yapılacaklar konusunu içeren dersler entegre edilecek ve bir hazırlıklı olunma günü başlatılacak. Krizlere karşı müdahalede koordinasyon geliştirilecek. Mevcut AB kriz yapıları arasındaki entegrasyonu iyileştirmek için bir AB Kriz Merkezi kurulacak. Sivil ve askeri işbirliği güçlendirilecek. AB genelinde silahlı kuvvetler, sivil koruma, polis, sağlık çalışanları ve itfaiyecileri bir araya getiren düzenli hazırlık tatbikatları yapılacak. Doğal afetler veya karma tehditler gibi krizleri önlemeye yardımcı olmak için kapsamlı risk ve tehdit değerlendirmesi geliştirilecek. Temel malzemelerin, malların ve hizmetlerin hızlı bir şekilde bulunmasını sağlamak ve kritik üretim hatlarını güvence altına almak için işletmelere yönelik acil durum protokolleri geliştirilecek.
"Tehditler her zamankinden daha karmaşık ve hepsi birbiriyle bağlantılı"
Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib, gelecekteki felaketlerle başa çıkmak için açıklanan yeni stratejiyle ilgili, "Bugünün Avrupa'sına yönelik tehditler her zamankinden daha karmaşık ve hepsi birbiriyle bağlantılı" dedi. Lahbib, AB'nin 'stratejik bir rezerv' oluşturması ve yangın söndürme uçakları; tıbbi, enerji ve ulaşım ekipmanları; ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı özel varlıklar dahil olmak üzere diğer kritik kaynakları stoklaması gerektiğini söyledi.
AB'nin planları Fransa, Finlandiya ve İsveç'teki planlara benzer. Geçtiğimiz yıl İsveç, Soğuk Savaş dönemi sivil acil durum tavsiyelerini, nükleer saldırı durumunda ne yapılması gerektiği gibi 'bugünün güvenlik politikası gerçekliğini daha iyi yansıtacak şekilde' güncelledi. Tüm AB ülkeleri aynı düzeyde kriz hazırlığına sahip değil ve komisyon ayrıca onları acil durumlarda daha iyi koordine olmaya teşvik etmek istiyor.