19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2024 16:31 | Son Güncelleme: 04.05.2024 16:44

ABD'li bakan yapay zekalı F-16 ile it dalaşı yaptı

ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, Vista adı verilen yapay zeka kontrollü bir F-16 savaş uçağı ile 1 saatten fazla süren deneme uçuşu gerçekleştirdi. Uçuşun amacı YZ'nin hava muharebelerindeki rolünü kamuoyuna kanıtlamaktı
Arşiv fotoğrafı
Arşiv fotoğrafı

ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, yapay zekanın gerçek zamanlı uçuşunu görmek ve gelecekte hava muharebelerindeki rolünü "kamuoyuna kanıtlamak" için yaptığı uçuşun ardından "Buna sahip olmamak bir güvenlik riski. Bu noktada bunu yapmak zorundayız." dedi. Saatte 885 kilometrenin üzerindeki uçuş hızıyla gerçekleştirilen denemede yapay zekanın kontrol ettiği F-16, bir savaş pilotunun kontrol ettiği ikinci bir F-16 ile yerden yaklaşık 305 metre yükseklikte it dalaşı yaptı. Uçuşun sonunda memnun bir şekilde savaş jetinden ayrılan Kendall yapay zekaya savaşta ateş edip etmemesi konusunda güvenebileceğini yeterince gördüğünü söyledi.

Bazı kesimler endişe ediyor

Amerikan Hava Kuvvetleri ilki 2028 yılına kadar faaliyete geçecek binden fazla insansız savaş uçağından oluşan yapay zeka destekli bir filo planlıyor. Yapay zekanın bir gün otonom olarak insanların kontrolü dışında bomba ateşleyebileceğinden endişe duyan silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları bu fikre karşı çıkıyor.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, "Ölüm kalım kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler var. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve zaman kaybetmeden uluslararası bir siyasi tepki gerektirmektedir" açıklamasında bulundu.

İnsan gözetiminde olacak

Bu endişelere karşılık Kendall, silahlar kullanıldığında sistemde her zaman insan gözetiminin olacağını vurguluyor. Kendall daha küçük ve daha ucuz yapay zeka kontrollü insansız jetlerin ise "gelecek" olduğunu belirtiyor.

Başka hiçbir ülkede yok

Vista'nın askeri operatörleri ise, dünyada başka hiçbir ülkenin, yazılımın önce bir simülatörde milyonlarca veri noktasında öğrendiği, ardından gerçek uçuşlar sırasında sonuçlarını test ettiği gibi bir yapay zeka jetine sahip olmadığını söylüyor. Bu gerçek dünya performans verileri daha sonra simülatöre geri konuyor ve yapay zeka bunları işleyerek daha fazla bilgi ediniyor.

İlk yapay zeka kontrollü it dalaşını Eylül 2023'te gerçekleştiren Vista ise şu ana kadar yaklaşık 2 düzine uçuşa imza attı. Bu sayı yetersiz görülse de Vista'nın şimdiden bazı it dalaşlarında pilotları geride bıraktığı belirtiliyor.